Photo: cdm

Karahanas: Slaba korist iako se pronađe nafta u Crnoj Gori

“Nadamo se da će i u Crnoj Gori biti napuštena sadašnja formula za formiranje cijena, kao što je napuštena u okruženju i u EU”, izjavio je generalni direktor Helenik petroleuma za domaće i strano tržište Roberto Karahanas crnogorskim novinarima na marginama konferencije o budućnosti Evrope, koju u Atini tradicionalno organizuje londonski Ekonomist.

“Nova formula podrazumijeva da se na dosadašnji način utvrđuje cijena za neophodni minimum goriva, dok se dozvoljava slobodno formiranje cijena za premijum program, zavisno od kvaliteta”, objasnio je Karahanas, piše Pobjeda.

Riječ je o gorivu za nove generacije automobila, koje omogućava da se pređe više kilometara sa manje goriva i da se razviju veće brzine.

“Ako u Crnu Goru uvedemo premijum program, imaćemo gorivo za skupa i jeftina kola”, rekao je Karahanas i istakao da je Jugopetrol u Crnoj Gori garant da je dizel Helenik petroleuma koji se distribuira na njegovih 40 benzinskih pumpi vrhunskog kvaliteta.

Na pitanje zašto je profit kompanije u padu, Karahanas je odgovorio da je to posljedica ribrendiranja benzinskih pumpi.

“Najveće investiranje u benzinske pumpe trenutno je u Crnoj Gori, gdje ulažemo 20 miliona eura. Polovinu od tog iznosa ulažemo iz profita kompanije, a dok je modernizacija pumpe u toku mora biti zatvorena, pa je zbog toga lagani pad profita”, objasnio je Karahanas, dodajući da će takav trend biti dok se ne modernizuju sve njihove pumpe u Crnoj Gori.

Govoreći o kvalitetu goriva u Crnoj Gori, istakao je da je na Jugopetrolovim pumpama isključivo gorivo iz tri rafinerije Helenik petroleuma, te da obje kompanije koriste garantni sistem. Imaju GPS za praćenje cisterni, redovno rade analize i eko garancije.

“Jedan od problema je uvoz malih količina goriva, gdje nema ove logističke metodologije, tako da smo mi trenutno jedini garant kvaliteta goriva”, naveo je Karahanas.

On ističe da je Crna Gora malo tržište i nema svoju rafineriju nafte, pa pod uslovom da se otkriju ekonomske rezerve goriva, zemlja od toga neće imati velike koristi.

“Svu korist imaće rafinerija koja će prerađivati to gorivo”, smatra Karahanas.

Eventualni pronalazak nafte, objasnio je, slabo će uticati na unutrašnje tržište, jer će se i dalje uvoziti derivati. Osim toga, čak i ako bi željela da uloži novac u izgradnju rafinerije, postoje ograničenja koja polako nameće EU za tu vrstu proizvod nje.

Operativni profit Helenik petroleuma lani je bio 730 miliona eura, a neto profit 296 miliona. Kompanija je samo u Grčkoj platila 1,9 milijardi eura poreza i akciza. Na nivou grupe koja posluje još u Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, Bugarskoj i Kipru plaćeno je 2,2 milijarde eura poreza i doprinosa.

Izvor: Pobjeda

Check Also

Broj putnika na evropskim aerodromima udvostručen u 2022.

Putnički saobraćaj na evropskim aerodromima je konačno počeo da se oporavlja od krize izazvane kovidom-19, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.