Najviše stranih kompanija u Podgorici

Najviše preduzeća koja su u stranom vlasništvu u Crnoj Gori u prošloj godini bilo je u Podgorici, i to 33,4 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Statističari su naveli da se značajan broj kompanija, čiji osnivači nijesu državljani Crne Gore, nalazi u opštinama Budva i to 27,4 odsto, Baru 11,5 odsto i Herceg Novom osam odsto.

“Prema procentualnom učešću preduzeća u stranom vlasništvu koji svoju djelatnost obavljaju na teritoriji Crne Gore, posmatrano po zemljama porijekla vlasnika – osnivača, prednjače, iz godine u godinu, Rusi, i to 16,4 odsto”, rekli su iz Monstata.

Slijede vlasnici – osnivači porijeklom iz Srbije 17,5 odsto, Ukrajine 5,6 odsto, Italije 4,6 odsto i potom iz Bosne i Hercegovine, 3,9 odsto.

“Iz godine u godinu do značajnog procentualnog povećanja dolazi kod preduzeća koja se nalaze u vlasništvu građana i firmi koji su porijeklom iz Ukrajine”, navodi se u saopštenju.

Prema procentualnom učešću preduzeća u stranom vlasništvu koji svoju djelatnost obavljaju na teritoriji Crne Gore, posmatrano po sektorima djelatnosti u prošloj godini, kao i u prethodnim godinama, prednjače sektori trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila i motocikala 22,5 odsto, građevinarstvo 13,8 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 20,8 odsto i poslovanje nekretninama 7,3 odsto”, precizirali su iz Monstata.

U svim sektorima djelatnosti, kao i u prethodnoj godini, najzastupljeniji poslovni subjekti su oni čiji su vlasnici porijeklom iz Rusije i Srbije.

“Takođe, može se zaključiti da su firme koji su u vlasništvu građana i kompanija porijeklom iz Kine i Italije, na teritoriji Crne Gore, najviše orjentisani na djelatnosti u okviru sektora trgovina na veliko i trgovina na malo i popravka motornih vozila i motocikala”, objasnili su statističari.

Evidentno je i to da su, osim preduzeća čiji su vlasnici iz Rusije i Srbije, i kompanije koje su u vlasništvu građana i firmi iz Bosne i Hercegovine veoma zastupljeni u sektoru građevinarstva.

“Preduzeća koja su u vlasništvu građana i preduzeća iz Rusije najviše ima u primorskim gradovima Crne Gore, odnosno Baru, Budvi, Herceg Novom, Kotoru i Tivtu. Takođe, primjećuje se da preduzeća koja su u vlasništvu građana ili kompanija iz Italije i Srbije, najviše ima na teritoriji Podgorice”, dodali su iz Monstata.

Statističari su objasnili da su predmet analize aktivna preduzeća. To su ona koja su u posmatranoj godini obavljali određenu privrednu djelatnost, imali zaposlene radnike i ostvarili određeni promet.

Izvori podataka koji su korišćeni za ovu analizu su Centralni registar privrednih subjekata, odnosno Poreska uprava, kao i Statistički biznis registar koji se koristi isključivo u statističke svrhe.

“Statistički biznis registar je pouzdan izvor podataka o populaciji i demografiji poslovnih subjekata. On služi kao okvir za uzimanje uzoraka za sva istraživanja poslovnih statistika u okviru nacionalnog statističkog sistema, obezbjeđuje bazu iz koje se uzimaju adresni podaci za slanje upitnika u statističkim istraživanjima”, dodaje se u saopštenju.

Jedan takav registar se smatra sistemom koji pretvara podatke iz administrativnih izvora u podatke pogodne za statističku upotrebu.

“Značaj statističkog biznis registra je i u tome da je on ažuran dosije koji sadrži sve statističke jedinice koje su aktivne na teritoriji Crne Gore, koje ostvaruju prihode i koje posjeduju relevantne statističke i administrativne atribute”, zaključuje se u saopštenju.

Check Also

Analiza poslovanja kompanija koje čine sastav indeksa MNSE10 na kraju III kvartala 2019. godine

Montenegroberza AD Podgorica je na osnovu devetomjesečnih finansijskih iskaza emitenata za 2019. godinu, odradila analizu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *