ECB odustaje od inflacijskog cilja od “nešto manje od 2 posto”?

Evropska centralna banka analizira moguće revidiranje inflacijskog cilja koji iznosi nešto manje od 2 posto kao idealni nivo za ekonomiju.

Prema Bloombergu, stručno osoblje počelo je neformalno da analizira da li je trenutni cilj još uvijek prikladan.

Evropska centralna banka nije ostvarila planirani inflacijski cilj još od proljeća 2013. godine. U junu ove godine inflacija je iznosila 1,2 posto.

U Evopskoj centralnoj banci nisu željeli da komentarišu medijske navode.

Između ostalog, postavlja se pitanje je li trenutni ciljni nivo inflacije za razdoblje nakon krize i dalje prikladan. Predsjednik ECB-a Mario Draghi preferira “simetrični pristup”. Centralna banka imala bi više manevarskog prostora i mogla bi prihvatiti odstupanje od ciljne vrijednosti od dva posto gore ili dolje tokom dužeg vremenskog razdoblja.

Ako se inflacija ponovno poveća nakon dužeg razdoblja slabosti, ključne stope bi i dalje mogle ostati niske kako bi se zaštitio ekonomski rast. Veće kamatne stope obično snižavaju cijene. One čine kredite skupljim i štede više novca. To znači da kompanije manje ulažu, potrošači troše manje a ekonomija usporava.

“Fleksibilniji pristup bi značio da ne bi bilo automatski povećanja kamatnih stopa ako bismo dostigli nivo od dva posto”, rekao je za nTV Thu Lan Nguyen iz Commerzbanka.

U junu je član Upravnog vijeća ECB-a Ewald Nowotny pozvao na fleksibilniji cilj inflacije za Evropsku centralnu banku.

“Lično vjerujem da bi bilo razumno imati malo više fleksibilnosti, kao što su to učinile izraelska ili češka centralna banka”, rekao je čelnik austrijske centralne banke za “Handelsblatt”.

Federalne rezerve SAD-a također raspravljaju o mogućem revidiranju svog inflacijskog cilja.

Check Also

Analiza poslovanja kompanija koje čine sastav indeksa MNSE10 na kraju III kvartala 2019. godine

Montenegroberza AD Podgorica je na osnovu devetomjesečnih finansijskih iskaza emitenata za 2019. godinu, odradila analizu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *