Sto najuspješnijih kompanija u regionu ukupno zaradilo 100 milijardi eura

Dodajte komentar

Ukupan prihod koji je prošle godine ostvarilo 100 najuspješnijih kompanija u regionu iznosi približno 100 milijardi eura, a više od trećine tih prihoda napravile su kompanije na teritoriji Srbije, pokazali su rezultati istraživanja na projektu “100 najvećih u Srbiji”, koji su zajedno realizovali Cube team i PKS.

Kako se navodi u saopštenju, 100 najvećih kompanija u Srbiji ostvaruje ukupan prihod od 34 milijarde eura, a slijede ih najbolja preduzeća u Sloveniji sa 29 milijardi eura, u Hrvatskoj sa 24, u Bosni i Hercegovini sa 11 i u Crnoj Gori sa četiri milijarde eura.

Prema podacima Cube teama u top deset kompanija u regionu, 60 odsto je sa državnim kapitalom, poput EPS, NIS, Telekoma Srbije i Pošta Srbije.

Od više od 439.000 aktivnih preduzeća, koliko ih ima u Srbiji, 1.168 svojim poslovnim aktivnostima utiče na razvoj tržišta i pretežno su orijentisane na stvaranje novih proizvoda.

Primarna djelatnost za 398 kompanija su proizvodnja, gajenje i uzgoj, 180 kompanija se bavi pružanjem usluga, računarskim programiranjem 30 kompanija, trgovinom na veliko i malo 293 kompanije i ostalim djelatnostima 267 kompanija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *