Pojas i put već „obrnuo“ 617 milijardi dolara

Dodajte komentar

Trgovinska razmjena Kine sa zemljama koje učestvuju u njenoj ambicioznoj inicijativi „Pojas i put“ (Belt and Road Initiative) doživljava ekspanziju, budući da je u prvoj polovini tekuće godine dostigla iznos od 4.240 milijardi juana (617,5 milijardi dolara).

Trgovinska razmena sa zemljama koje su deo BRI je u tom periodu povećana za 9,7 odsto, pokazuju kineski carinski podaci, čime je premašena stopa rasta ukupne kineske trgovine, koja se zadržala na stabilnih 3,9 odsto.

Podaci pokazuju da je trgovinski obrt sa Rusijom, Saudijskom Arabijom i Egiptom, porastao za 11,5 odsto, 34 odsto i 11 odsto, respektivno, prenosi Rusija danas.

Kinesko Ministarstvo trgovine je prošle nedjelje saopštilo da su, u sklopu inicijative BRI, potpisani sporazumi o saradnji sa 18 arapskih zemalja.

Trgovinski promet između Kine i arapskih zemalja je u 2018. godini dostigao 244,3 milijarde dolara, što je za 28 odsto više nego godinu dana ranije.

Projekat nazvan „Put svile 21. vijeka“ je pre šest godina najavio kineski predsjednik Si Đinping. Od tada, zvanični Peking je potpisao 173 sporazuma sa 125 zemalja svijeta i sa 29 međunarodnih organizacija.

Cilj inicijative vrijedne više milijardi dolara je bolja povezanost i saradnja između Azije, Evrope, Afrike i Latinske Amerike, a stručnjaci tvrde da će značajno ojačati globalnu trgovinu, smanjujući troškove trgovine za polovinu zemalja učesnica inicijative.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *