Minimalna potrošačka korpa u junu 643 eura

Dodajte komentar

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za jun  ove godine iznosila je 643,10 eura, saopštio je danas MONSTAT.

Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 272 eura, a izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 371,10 eura.

U MONSTAT-u ističu da je ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe odnosu na prethodni mjesec zabilježila pad od 0,7 odsto.

“Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u junu u odnosu na maj zabilježili su pad od 0,5 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge zabilježili pad od 0,9 odsto”, naglasili su iz MONSTAT-a.

Kako se izračunava vrijednost potrošačke korpe

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2211 Kcal, dnevno, po osobi.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge. Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo. Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *