Amerika ima malo vremena da izbjegne finansijski kolaps

Bipartijski centar za politiku (BPC) objavio je da u septembru postoji „značajan rizik“ od „neispunjavanja obaveza“ u SAD. Alekandr Lesnij, kolumnista ruskog izdanja Sptunik, analizira da li je američki finansijski sistem ima mogućnosti da izbjegne kolaps.

Prema mišljenju stručnjaka — prekomjerna potrošnja saveznog budžeta uz relativno nisku dinamiku rasta državnih prihoda — brzo dovodi do „neizvršenja“.

Ključni faktor koji je uzrokovao smanjenje prihoda u američkom državnom budžetu je fiskalna politika predsjednika Trampa, tvrde stručnjaci. U decembru 2017. godine Tramp je potpisao najveći zakon o poreskoj reformi u istoriji zemlje.

Konkretno — stopa poreza na dobit pala je sa 35 odsto na 21 odsto, dok je porez na sredstva iz stranih aktivnosti američkih kompanija, i to na sredstva koja se vraćaju u SAD, smanjen sa 35 odsto na 8 odsto za reinvestiranu zaradu i na 15,5 odsto za gotovinu.

Kao rezultat — fiskalni prihodi u tekućoj fiskalnoj godini povećali su se za 2 do 3 odsto, umjesto očekivanih 5 do 6 odsto.

Lesnij smatra da se rizik od „neizvršenja obaveza“ u prvoj polovini septembra povećava, i to zbog činjenice da Ministarstvo finansija mora da plati ogromne svote vlasnicima američkih obveznica.

„Vlada bi mogla da postupi kao i obično: da lansira novi dio obveznica trezora na tržište i da obezbijedi prihode za pokriće plaćanja.“

Problem je i u tome što je početkom marta državni dug SAD već dostigao 22 milijardi dolara, i to po prvi put u istoriji.

Sektor trezora nema pravo da privuče kredite, zbog zakonskih ograničenja koja se odnose na veličinu duga. Eksperti BPC-a pozivaju parlamentarce da se hitno pozabave ovim problemom, jer je ostalo malo vremena: 26. jula Kongres odlazi na odmor i neće raditi narednih mesec i po dana.

„Ako američki parlamentarci ne podignu gornju granicu javnog duga za septembar, Ministarstvo finansija će morati da objavi kršenje određenih obaveza, što će neminovno dovesti do smanjenja kreditnog rejtinga zemlje“, analizira Lesnij.

Istovremeno, nedostatak novih obveznica trezora na tržištu drastično će oslabiti američku valutu.

„Gubitkom prilika za ulaganje, vlasnici dolara će ih se riješiti, što će imati negativan uticaj na globalnu rezervnu valutu“, dodaje kolumnista.

Drugi problem je što politička inicijativa za podizanje granice javnog duga mora doći od predsjednika Sjedinjenih Država: on mora da uvjeri parlamentarce da ponovo učine ovaj korak. Tenzije između Trampa i zakonodavaca dodatno komplikuju situaciju.

Check Also

Korona kriza i avio-saobraćaj

Tužni dani za avio kompanije i najteži dani u 100 godina postojanja industrije avio-saobraćaja uzrokovala …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *