Vodafone pokrenuo prvu 5G mrežu u Njemačkoj

Telekomunikacionii operater Vodafone pokrenuo je u utorak prvu komercijalnu 5G mobilnu mrežu u Njemačkoj. Mreža ima 25 odašiljača u Dizeldorfu, Kelnu, Dortmundu i nekim drugim gradovima, saopštila je njemačka novinska agencija dpa.

Korisnici Vodafona moći će da koriste mrežu danas, a korištenje ove brze veze koštaće ih dodatnih pet eura mjesečno. Vodafone trenutno nudi uređaje proizvođača koji omogućavaju povezivanje na 5G Huaweija i Samsunga.

5G Vodafone mreža je još uvijek vrlo ograničena – kompanija u Njemačkoj osigurava 4G vezu sa 25.000 baznih stanica. U avgustu bi broj stanica za 5G trebalo da se poveća na 50.

“Ove godine namjeravamo da razradimo i prikupimo odgovore”, rekao je Gerhard Mack iz Vodafonea, dodajući kako planiraju da ubrzaju izgradnju mreže u 2020. i izgrade hijade baznih stanica za 5G.

Na kraju iduće godine, svakih osam Nijemaca živjeće u dosegu 5G stanice, a godinu kasnije, svaki četvrti, predviđaju. Dodaju da će koristiti postojeće 4G stanice, tako da “nećemo vidjeti mnogo više antena nego što ih je sada”, rekao je Mack.

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za 12. jul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *