Rusija, Kina, Iran i Venecuela razvijaju zajedničku kriptovalutu

Dodajte komentar

Američki geopolitički protivnici – Rusija, Kina, Iran i Venecuela razvijaju zajedničku kriptovalutu kako bi parirali finansijskoj kontroli SAD, pokazuje novi izvještaj Američke fondacije za odbranu demokratija (FDD).

Kako se navodi, američki protivnici primjenjuju blokčejn kako bi izbjegli sankcije i suprotstavili se finansijskoj moći SAD-a, prenosi RT.

Prema FDD-u, sa povećanjem regulacije kriptovaluta širom svijeta, u toku su napori za izgradnju novih sistema za transakcije koje su van konvencionalne bankarske infrastrukture.

Pročitaj još: Venecuela izbacuje VISA, Mastercard i Maestro kartice

Vlade u Rusiji, Kini, Iranu i Venecueli eksperimentišu sa tehnologijom koja podupire kripto tržište, navodi se u izvještaju. Oni daju prioritet tehnologiji blokčejn kao “ključnoj komponenti njihovih napora da se suprotstave finansijskoj moći SAD”.

“Rusija, Iran i Venecuela pokrenuli su eksperimente sa tehnologijom blokčejna koji njihovi lideri crtaju kao instrumente za ublažavanje finansijske moći SAD i povećanje otpornosti sankcija. Kina je takođe oprezna zbog finansijske moći SAD i sveprisutne pretnje sankcijama protiv kineskih zvaničnika”, navodi se u studiji.

Pročitaj još: Lansiranjem svoje kriptovalute Venecuela prikupila 735 miliona dolara

Napori četiri nacije idu dalje od samo smanjenja uticaja sankcija, navodi se u izveštaju koji kaže da oni “nastoje da smanje moć jednostranih i multilateralnih sankcija razvojem alternativnih platnih sistema za globalnu trgovinu”.

“Tehnologija je stvorila potencijalni put ka alternativnim sistemima za prenos finansijske vrijednosti izvan kontrole SAD. Oni zamišljaju svijet u kojem im tehnologija kriptovalute pomaže da zasjenjuju američku finansijsku moć, na mnogo gori na način nego na koji je dolar jednom pomračio britansku funtu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *