Do kraja godine znaće se sudbina Montenegro Airlinesa

Dodajte komentar

Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije Miodrag Vujović saopštio je da je sa predstavnicima Evropske komisije dogovoreno da se pokuša naći rješenje za Montenegro Airlines najkasnije do kraja decembra ove godine.

On je, na skupštinskom Odboru za ekonomiju, na kojem se raspravljalo o dodijeljenoj državnoj pomoći za prošlu godinu, saopštio da su sastanku na kojem se raspravljalo o MA, pored predstavnika EK, prisustvovali ministri finansija, saobraćaja, ekonomije…, piše Pobjeda.

“Dogovoreno je da se pokuša u dijalogu sa EK eventualno naći određeno rješenje i da to ne smije biti duže od kraja tekuće godine”, rekao je Vujović, odgovarajući na pitanja poslanika SDP-a Raška Konjevića i dodao da su prijedlozi došli i do Vlade.

Kako je pojasnio, i stečaj i likvidacija, ali i strateški partner su opcije koje će tretirati strategija koja će se donijeti na nivou Vlade. Vujović je podsjetio da je Vlada formirala radnu grupu vezano za strategiju razvoja MA.

Na Odboru su podsjetili da je u prošloj godini nacionalnoj avio-kompanij i dato 7,2 miliona eura državne pomoći, a da je rebalansom budžeta za tekuću godinu opredijeljeno do 5,5 miliona eura koje treba da budu usmjerene preko Ministarstva saobraćaja, pod uslovom da to bude uklopljeno u zakon.

Konjević je, komentarišući izvještaj o dodijeljenoj pomoći za prošlu godinu, kazao da je Montenegro Airlines nezakonito dobio jer ona nije prijavljena Agenciji za zaštitu konkurencije.

“Bez saglasnosti Agencije pomoć se po zakonu ne može dodijeliti”, istakao je Konjević i podsjetio da je po istom principu rađeno i 2017.

On je najavio da će tužiocu proslijediti kompletnu dokumentaciju o ovom slučaju jer je preko 20 miliona eura štete napravljeno budžetu. Konjević je pitao šta je Agencija preduzela i zašto ne traži da se vrati nezakonito dodijeljena pomoć i istakao da su Agenciji dostavljeni netačni podaci oko stavki iz programa restrukturiranja ove kompanije. I podsjetio da MA od februara 2013. ne plaća doprinose zaposlenima. Konjević je pozvao Agenciju da po zakonu preduzima mjere i upozorio da ne izlaze u susret Vladi jer, kako je istakao, kad dođe “stani pani” da ih neće zaštititi.

Vujović je saopštio da je sve što je Konjević kazao tačno i da je to sadržano u normama zakona, ali i dodao da Agencija nije donijela nijednu odluku koja nije utemeljena u zakonu i da će tako raditi i ubuduće. Istakao je da Agencija još nema kapaciteta, jer je praktično od početka ove godine državna pomoć prešla u njihovu nadležnost i da se njome bave samo dva zaposlena.

Govoreći o 5,5 miliona eura koje su ove godine planirane preko Ministarstva saobraćaja kazao je da informacije kojima raspolaže govore da postoji spremnost sa nivoa ministarstava da niko ništa ne uradi mimo zakona, odnosno ako nema osnova.

“Dobili smo obavještenje da će se ako se stvore zakonske pretpostavke dio sredstava usmjeriti kao pomoć MA”, pojasnio je Vujović i dodao da su i u Agenciji bili iznenađeni formulacijom u rebalansu – ako se stvore zakonske pretpostavke.

On je kazao da je bilo pritisaka na Agenciju, ali da nikada nijesu podlegli. Poslanik SD-a Boris Mugoša je ocijenio da je MA potreban Crnoj Gori i da ga ne treba gledati samo kroz dubioze. On je ocijenio da treba naći model koji je održiv.

Elektronska fiskalizacija ne bi trebalo da kasni

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da vjeruje da će Zakon o elektronskoj fiskalizaciji početi da se primjenjuje od januara naredne godine, kako je i planirano i da se neće kasniti. On je, ipak, dodao da se u primjenu neće krenuti dok se u sve detalje ne bude sigurno.

Odbor je jednoglasno podržao predlog ovog zakona, a ministar saopštio da će njegova primjena povećati godišnje prihode od 13 do 17 miliona eura.

Radunović je ocijenio da ima prostora da prihodi budu i veći od procijenjenih.

Ministar je kazao i da se razmišlja kako da se pomogne malim obveznicima da lakše podnesu trošak elektronske fiskalizacije. Istakao je da su veliki obveznici i sada spremni za novu fiskalizaciju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *