Svaki četvrti Amerikanac nema plaćeni odmor

Među 21 najrazvijenijom zemljom svijeta, Sjedinjene Američke Države spadaju u jedinu naprednu ekonomiju koja ne garantuje svojim radnicima plaćeni odmor, pokazuje najnovije istraživanje. Prema studiji analitičkog Centra za ekonomska i politička istraživanja iz Vašingtona, skoro svaki četvrti Amerikanac nema plaćen odmor.

Takođe je primijećena i velika razlika između radnika sa punim i onih sa pola radnog vremena, koja otkriva da 90 odsto ovih prvih ima plaćen odmor, dok tu privilegiju ima manje od polovine zaposlenih sa skraćenim radnim vremenom.

“Ključni razlog ovakve prakse je što su SAD jedina napredna ekonomija koja ne predviđa plaćeno odsustvo za svoje radnike. Takođe, Sjedinjene Države su i jedina zemlja koja od poslodavaca ne zahtijeva da radnicima ponude plaćeni godišnji odmor.”

Prema tome, dok većina razvijenih država zaposlenima nude minimum šest plaćenih radnih dana godišnjeg odmora, u SAD ne nude nijedan, objašnjava se u studiji.

Čak i kada zaposleni ima plaćene dane odsustva, prosječan radnik u privatnom sektoru će najvjerovatnije dobiti 10 dana plaćenog odmora i 6 plaćenih prazničnih dana, što je daleko manje od svih razvijenih zemalja, izuzev Japana.

Nasuprot “ujka Semu”, na desnoj obali Atlantika, zahvaljujući zakonima Evropske unije, u evropskim zemljama je obezbijeđeno najmanje 20 radnih dana plaćenog odmora, odnosno četiri nedjelje i to važi za svakog radnika zaposlenog u članici EU.

Španija je najvelikodušnija prema svojim radnicima kojima nudi najmanje 14 dana plaćenog odmora, a prate je Austrija, Njemačka i susedna Portugalija.

Check Also

Prijavite se za besplatnu online radionicu „Google alati u turizmu“

ICT Hub, u saradnji sa partnerima JS Guruom iz Bosne i Hercegovine i Digitalizuj.Me iz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *