Najsporiji rast kineske privrede od sredine devedesetih

Kineska privreda porasla je u drugom kvartalu najsporijim tempom od sredine devedesetih godina prošlog vijeka, pokazuju zvanični podaci.

U periodu od tri mjeseca do juna, privredni rast bio je na nivou od 6,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Ovaj rezultat je u skladu sa prognozama.

Kina je preduzela mjere da podstakne ekonomski rast ove godine povećanjem trošenja i smanjenjem poreza, prenio je BBC. Država vodi trgovinski rat sa SAD, što je nanijelo štetu kompanijama i uticalo na ekonomski rast.

Kineski nacionalni zavod za statistiku saopštio je da ovi podaci ukazuju na “kompleksno okruženje” u zemlji i inostranstvu. U saopštenju se dodaje da je ekonomski učinak “bio u razumnom okviru” u prvoj polovini 2019. godine, ali da se ekonomija suočava sa dodatnim pritiskom.

Industrijska proizvodnja u junu je porasla je za 6,3 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, a maloprodaja je povećana za 9,8 procenata.

Usporenje ukupnog privrednog rasta u Kini izazvalo je bojazan od potencijalnog negativnog uticaja na globalnu ekonomiju.

Check Also

Đukanović u Upravnom odboru Saveza energetičara

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Milutin Đukanović, izabran je nedavno za člana Upravnog odbora Saveza …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *