MMF: Za 30 godina broj radnika u regionu mogao bi pasti čak 25 posto

Dodajte komentar

Zemlje srednje, istočne i jugoistočne Evrope (CESEE) u slijedećih 30 godina mogle bi se suočiti sa snažnim smanjenjem radne snage, upozorio je u ponedjeljak zamjenik glavne direktorice MMF-a Tao Zhang, koji, osim mjera za povećanje njenog broja i učinkovitosti, apostrofira i prednosti tehnološkog razvoja.

Zhang, koji sudjeluje na međunarodnoj konferenciji “Demografija, zapošljavanje i rast: Upravljanje budućnošću u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi”, koju Međunarodni monetarni fond (MMF) zajednički organizuje s Hrvatskom narodnom bankom (HNB), iznio je podatke iz novog MMF-ovog istraživanja koje pokazuje da će se populacija u zemljama srednje, istočne i jugoistočne Evrope, isključujući Tursku, usljed starenja i migracija do 2050. suočiti s 12-postotnim padom broja stanovnika.

Smanjenje broja radne snage u sljedeće tri decenije moglo bi biti još snažnije te dostići 25 posto, a Zhang napominje da to znači da će radna populacija morati podržavati više nego dvostruko veći broj starijih osoba no što to trenutno čini.

“Ti demografski izazovi mogli bi značajno usporiti ekonomski rast. Smanjenje ponude rada i niža produktivnost starijih radnika, zajedno s većim pritiskom na javne finansije, mogli bi zemlje stajati oko jedan posto BDP-a godišnje”, upozorava Zhang.

Takođe, mogli bi i usporiti konvergenciju. Iz MMF-a tako procjenjuju da bi, bez demografskih pritisaka, BDP po stanovniku u regionu mogao do 2050. dostići 74 posto nivoa zapadne Evrope, u usporedbi s 52 posto 2020. godine, dok bi uz demografske izazove taj nivo iznosio samo 60 posto.

Zhang kaže da se zemlje regiona suočavaju s demografskim izazovima u ranijem stepenu razvijenosti u odnosu na bogate zapadne zemlje, čime im prijeti da prije ostare no što postanu bogate.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *