Ikea zatvara fabriku u SAD-u zbog previsokih troškova

Dodajte komentar

Švedski lanac trgovina namještaja IKEA planira krajem godine da zatvori jedinu tvornicu u SAD-u, ukidajući tako 300 radnih mjesta, budući da im je jeftinije proizvoditi u Evropi i potom uvoziti u Sjedinjene Države.

Troškovi sirovina previše su visoki u SAD-u u poređenju s onima u Evropi, što znači i da su cijene “znatno više”, poručili su iz kompanije poznate po proizvodima upakovanim u dijelovima u velike kutije ali i po ponekad nerazumljivim uputama za montažu.

“Uložili smo maksimalne napore kako bismo poboljšali i sačuvali konkurentnost fabrike, no troškovni uslovi, nažalost, nisu na nivou koja bi omogućila dalju proizvodnju u Danvilleu”, objasnio je u saopštenju objavljenom proše nedjelje direktor Bert Eades.

Fabriku u Danvilleu u američkoj saveznoj državi Virginiji otvorena je 2008. godine a proizvodi drvene police i elemente za spremanje odjeće i kućanskih potrepština namijenjene američkom i kanadskom tržištu

“U narednim mjesecima učinićemo sve što je u našoj moći kako bismo podržali naše saradnike u ovom razdoblju promjena i potrage za novim poslom i mogućnostima za obuku”, rekao je Eades.

Iz kompanije poručuju da će sarađivati s predstavnicima radnika i američkim agencijama kako bi radnicima pomogli u traženju novog posla.

IKEA ima proizvodne pogone na 24 lokacije u devet zemalja širom svijeta i zapošljava oko 20.000 radnika.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *