U Ulcinju broj turista i promet manji i do 50 odsto

Ako je vjerovati turističkim poslenicima najjužnije opštine, a svakako bi trebalo, turistička sezona u Ulcinju nije do sada ispunila očekivanja. Iako još nema zvaničnih podataka o broju turista, stanje na terenu pokazuje da je gostiju mnogo manje nego u istom perodu lani, piše Dan. Vidi se to gotovo na svakom koraku, kako u samom gradu, tako i na mnogobrojnim kupalištima, koja ovih dana izgledaju kao da je predsezona, a ne datumski turistički špic.

Predsjednik Udruženja zakupaca plaža u Ulcinju Prelja Škrelja kaže da je u odnosu na isto vrijeme prošle godine broj turista i promet na kupalištima manji između 30 i 50 odsto.

“Predsezona je bila veoma loša, početak je još lošiji, a trenutna situacija je katastrofalna. Ako ovako stanje potraje, sa sigurnošću mogu reći da će ova turistička sezona biti jedna od lošijih u mojoj višedecenijskoj praksi. Posebno me zabrinjava podatak od mojih kolega iz sektora stanodavaca koji su mi saopštili da evo gotovo sredinom jula ima stanodavaca kojima gosti još nisu pokucali na vrata. Eto kakva nam je sezona i čemu da se nadamo kada je takva situacija. Uostalom, dovoljno je proći kroz grad i vidjeti da nema uobičajenih gužvi za ovo doba godine. Prošle sezone, recimo, već od Gornjeg Štoja formirale su se kolone automobila u kasnim popodnevnim časovima. Danas i proteklih dana, svi svjedočimo da gužvi nema, što je još jedna potvrda da turista nema u onom broju na koji smo navikli. Šta je uzrok tome ostaje da se vidi”, kaže Škrelja.

Prema njegovim riječima, zakupcima plaža, osim loše predsezone i početka sezone, a potom i nevremena koje im je pričinilo ogromnu materijalnu štetu, problem prave inspekcije koje ih kontinurano posjećuju.

“Shvatam da ti ljudi rade svoj posao i da dolaze po nalogu šefova, ali bi trebali da imaju barem malo razumijevanja za situaciju u kojoj smo se našli. Mnogi zakupci nisu u stanju da poslije nevremena dovedu kupališta u red, ne mogu da nabave plažni inventar i samo što im treba u ovom trenutku su inspekcije. Zato apelujem da imaju razumjevanja i da nas ne pritiskaju jer smo i do sada pokazali da poštujemo zakone i propis”, naglašava Škrelja.

Prema nezvaničnim informacijama, najpogođeniji je privatni smještaj gdje je broj gostiju znatno manji nego prethodnih godina. Vlasnici ugostiteljskih objekata ističu kako su im dnevni pazari značajno manji nego lani, a o tome svjedoče slabo popunjene ljetnje bašte mnogihlokala.

Naplaćeno 200 hiljada eura boravišne takse

Sekretar za budžet i finansije Sead Osmanović izjavio je da je do 1. jula prikupljeno oko 200 hiljada eura od boravišne takse, dok je prošle godine u istom vremenskom periodu bilo 110 hiljada eura, što je povećanje od 86 odsto. Opština Ulcinj trenutno na terenu intenzivno kontroliše stambene objekte koji obavljaju turističke usluge.

“Oformljeno je devet inspekcijskih grupa koje se bave poreskom kontrolom na opštinskom nivou. Provjere će biti česte i pozivamo sve one koji su uključeni u ovu aktivnost da upozore turiste i stanodavce da se boravišna taksa mora plaćati”, kazao je Osmanović.

Boravišna taksa u Ulcinju je 0,70 centi, djeca do 12 godina je ne plaćaju, a starija plaćaju pola te cijene.

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za 12. jul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *