Facebook će biti kažnjen s pet milijardi dolara

Američki regulatori kazniće Facebook s pet milijarda dolara pošto je istraga pokazala da ta društvena mreža nije zaštitila privatnost miliona svojih korisnika, objavio je u petak Wall Street Journal.

Članovi Federalne trgovinske komisije (FTC) glasali su s 3 prema 2 u korist te mjere koja bi bila uključena u sudsku nagodbu s Facebookom, navodi list, pozivajući se na izvore upoznate s tim slučajem. U izvještaju Wall Street Journala ne navodi se koliko će dugo trebati da se sporazum zakljuli i sprovede.

Istraga o Facebooku pokrenuta je prošle godine nakon što je otkriveno da je Cambridge Analytica, britanska konsalting kompanija koja je radila za kampanju Donalda Trumpa na izborima 2016., imala pristup do ličnih podataka 87 miliona korisnika društvene mreže.

FTC i Facebook odbili su da komentarišu izvještaj, ali društvena mreža je u redovnom kvartalnom finansijskom izvještaju objavila da zbog afere očekuje gubitak od pet milijarda dolara.

Sada bi tu nagodbu trebalo da odobri američko Ministarstvo pravosuđa, ali ono obično ne mijenja odluke FTC-a, prenosi WSJ.

Check Also

Šansa za jačanje izvoznog potencijala malih i srednjih preduzeća Zapadnog Balkana

Za mnoga preduzeća iz šest zemalja Zapadnog Balkana (WB6) izvoz predstavlja jedan od načina za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *