Miodrag Kostić glavni kandidat za kupovinu Hete u Sloveniji?

Srpski biznismen Miodrag Kostić prvi je favorit za kupnju slovenske podružnice loše banke nekadašnje Hypo Alpe Adria banke – Heta Asset Resolution.

On je, kako izvještava portal siol.net, već započeo konačne poslovne pregovore s austrijskom matičnom tvrtkom, jer bi trebao dati najpovoljniju ponudu u procesu prodaje između četiri kandidata.

Osim Kostića za Hete Asset Resolution se zanimaju i češki APS fond, kojeg finansira američki fond Apollo Global Management (novi vlasnik Abanke i zajedno sa APS-om kupac Hetinih podružnica u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori), norveški fond B2 Holding, koji je do sada kupio nekoliko paketa bankovnih potraživanja u regiji, te švicarska tvrtka DDM Holding, koja se bavi upravljanjem problematične imovine.

Prema neslužebnim informacijama ponude će se kretati između 200 i 250 miliona eura. Na prodaji su osim Hete i njena ovisna društva TCK i TCV koje zajedno upravljaju kreditnim portfeljem u visini od 551 milion eura, od čega je 386 miliona eura loših i 166 miliona eura prinosnih potraživanja, te portfeljom od više od hiljadu nekretnina u vrijednosti 110 miliona eura, prenosi Indikator.ba

Kostić širi svoj poslovni imperij u Sloveniji nakon što je kupio portoroški Grand Hotel Kempinski, Aerodrom Portorož i Gorenjsku banku, a sa kompanijom Heta Asset Resolution već je imao jedan veliki posao u jesen 2017. godine kada je kupio turistički kompleks u Savudriji za 65 miliona eura.

Check Also

Majkrosoft planira da ljude “vraća iz mrtvih” u obliku čet botova

Tehnološki gigant Microsoft podnio je zahtjev za patent koji omogućava „digitalnu reinkarnaciju“ preminulih u obliku …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *