U Tivtu niče rezidencijalno naselje sa šest zgrada (foto)

Dodajte komentar

Kotorska kompanija Golden Group i podgoričanin Vuksan Vuković izgradiće u tivatskom naselju Mažina rezidencijalno naselje, koje se sastoji od šest zgrada i garaže u dva nivoa.

Na idejno rješenje ovog kompleksa saglasnost je dao v.d. glavni državni arhitekta Dušan Vuksanović. Osnivač, izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik kotorske kompanije je Radoica Vuković.

Naselje će se nalaziti na urbanističkim parcelama 27, 28, 29, 30, 31 i 32 u zahvatu DUP-a Mažina u Tivtu, u blizini Porto Montenegra. Ukupna površina parcela je 5.442 kvadrata. Projektant rezidencijalnog naselja je podgorička firma Studio Synthesis Architecture & Design, čija je osnivačica, izvršna direktorica i ovlašćena zastupnica Sonja Radović-Jelovac.

Ukupna projektovana bruto površina svih šest objekata je 6.529 kvadrata, a neto 5.745 kvadrata. Planirano je da u okviru šest objekata bude 88 stambenih jedinica i to deset garsonjera, 40 jednosobnih stanova, 34 dvosobna i četiri
trosobna stana.

Garaža je iz dva nivoa, ukupne bruto površine 2.765 kvadrata i sa 93 parking mjesta. Ova dva nivoa biće povezana samo preko stepenišnih vertikala i pripadajućih putničkih liftova. Svaki objekat u kompleksu biće povezan sa garažom preko prvog ili drugog nivoa. U prvom nivou će se nalaziti 47, a u drugom 20 parking mjesta. Uz ulice je predviđeno 26 parking mjesta.

“Duh mediteranske arhitekture i povezanost sa ambijentalnom cjelinom područja ostvariće se uz pomoć bijele fasade. Na spratovima će se nalaziti zelene terase čija je funkcija da povećaju vegetaciju, smanje temperature i da zadrže vodu prilikom padavina. Objekat je projektovan tako da se ne naruši ambijentalna cjelina područja”, navodi se u tehničkom opisu.

Jedan stambeni objekat će imati prizemlje i dva sprata, dva će se sastojati od prizemlja, dva sprata i povučenog sprata, dok će tri imati prizemlje, tri sprata i povučeni sprat. Teren na kome će se nalaziti kompleks je u nagibu ka moru. Glavni priključak na saobraćajnicu biće ostvaren sa sjeveroistočne i jugozapadne strane preko pristupnih rampi. Između parking prostora uz pristupne saobraćajnice do ulaza u objekte, planirane su pješačke staze, koje će se nastavljati duž objekata i voditi kroz kompleks, prateći denivelaciju terena.

Kroz uređenje terena, s obzirom na nagib, stepeništa će biti kombinovana sa podzidama i platoima. Za materijalizaciju uređenja terena će se koristiti kamene ploče naslagane po terenu, u kombinaciji sa zelenilom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *