Šta su gotovinski krediti i u koju svrhu se najčešće koriste?

Dodajte komentar

Šta je to o čemu već dugo sanjate a mjesečni budžet vam ne dozvoljava da realizujete? Maštate li o nezaboravnom ljetovanju sa porodicom ili prijateljima, novom automobilu ili najmodernijoj opremi uz pomoć koje ćete sve važne trenutke zabilježiti i sačuvati od zaborava?

Sa druge strane, baš kao i naša Sveznalica, svjesni ste toga da često nije moguće sve predvidjeti, te da su neočekivani izdaci sastavni dio naših života. Zbog toga je tu vaša banka ‒ da vašim snovima da vjetar u leđa. Ako se pitate kako, nećemo vas dugo držati u neizvjesnosti ‒ odgovore ćete pronaći u redovima koji slijede.

Sloboda u upravljanju novčanim sredstvima

Ukoliko ste klijent Erste banke, vjerovatno ste čuli za inoviranu ponudu gotovinskih kredita bez hipoteke. Ako nijeste, recite nam kako vam se čini sljedeće: krediti koji se odobravaju u još većim iznosima, uz polisu životnog osiguranja i fiksnu kamatnu stopu do kraja perioda otplate (koji može biti i do 10 godina)?

Za razliku od namjenskih kredita, gotovinski krediti vam daju slobodu u upravljanju novčanim sredstvima, što znači da odobreni iznos kredita možete koristiti u svrhu koja vam u datom trenutku odgovara.

Sigurni smo da zvuči dovoljno primamljivo da nastavite sa čitanjem, podjednako kao i činjenica da vam, za razliku od namjenskih kredita, gotovinski krediti daju slobodu u upravljanju novčanim sredstvima. Često čujemo kako sloboda nema cijenu, a sada to možemo još jednom potvrditi, jer u ovom slučaju to znači da odobreni iznos kredita možete koristiti u svrhu koja vam u datom trenutku odgovara.

Najčešće namjene gotovinskih kredita

Ukoliko su vam, na primjer, potrebna dodatna novčana sredstva, u manjim ili većim iznosima, gotovinski krediti su opcija koju možete razmotriti, naročito zbog toga što ih karakteriše jednostavan i brz postupak odobravanja, što je, složićete se, pravo rješenje za sve neplanirane okolnosti koje zahtijevaju hitnu isplatu. Na ovaj način lakše ćete isplatiti sve obaveze, a samim tim rasteretiti kućni budžet i osloboditi briga sebe i članove svoje porodice.

Kad smo već kod iznosa, važno je da znate da Erste banka ovu vrstu kredita odobrava u iznosima do 25 000 €, bez žiranata i hipoteke, uz otvoren račun u Erste banci. Ukoliko su vam gubljenje vremena na čekanje u kilometarskim redovima i popunjavanje dokumentacije kojoj se ne nazire kraj prva asocijacija na otvaranje računa, a tome pridodate i vrućine koje će, bar prema vremenskoj prognozi, potrajati još neko vrijeme, imamo za vas lijepu vijest. Procedura otvaranja računa u Erste banci je pojednostavljena do te mjere da to možete učiniti iz udobnosti sopstvenog doma, omiljenog kafića ili plaže, bez obzira na to da li su u pitanju radni dani ili vikend ‒ praktično gdje god se nalazili i u koje god doba dana, jer na raspolaganju imate mogućnost online otvaranja računa.

Uz pomoć kreditnog kalkulatora, unosom iznosa kredita i njegovog roka otplate možete izračunati približnu visinu mjesečne rate.

Pomenuli smo plažu, pa ako je ljetovanje nešto o čemu maštate, ali ne želite da čekate narednih 365 dana kako biste ga realizovali, gotovinski krediti su nešto o čemu vrijedi razmisliti. Uz pomoć kreditnog kalkulatora, unosom iznosa kredita i njegovog roka otplate možete izračunati približnu visinu mjesečne rate.

Podaci govore da se u avgustu najviše putuje, ali većina smatra da je more najljepše, gužve najmanje, a smještaj znatno povoljniji baš u septembru. Ukoliko ste u prilici, razmislite i o ovoj opciji kada je termin ljetovanja u pitanju, a zatim okupite saputnike, odaberite destinaciju i bacite se na rezervaciju smještaja i prevoza. Ili, ukoliko ste avanturističkog duha, opredijelite se za prevoz sopstvenim automobilom i uštedite dijeleći troškove sa ostalim članovima. Kada sve isplanirate, ostaće vam samo da pročitate nekoliko korisnih savjeta za putovanje i spremni ste za polazak. Sveznalica jedva čeka da čuje utiske sa putovanja.

Sopstveni automobil možda nije omiljeno prevozno sredstvo svih nas kada su putovanja u pitanju, ali za većinu predstavlja potrebu, neophodnost i izraz slobode. Posjedovanje ličnog automobila olakšava funkcionisanje u brojnim, svakodnevnim situacijama, a ako stavite na papir mjesečne, ili čak godišnje troškove javnog ili taksi prevoza za vas i ostale članove porodice, prostom računicom ćete doći do zaključka da biste kroz nekoliko godina mogli otplatiti automobili i plaćati gorivo i redovno održavanje.

Upravo zbog toga i ne čudi što je kupovina automobila jedna od najčešćih namjena ove vrste kredita. Sa još većim iznosima i fiksnom kamatnom stopom, ovo predstavlja možda i najisplativiji način kupovine. Gradski ili terenski, sportski ili porodični, novi ili polovni ‒ kupovina automobila je dobra srednjoročna investicija, zato ne sumnjamo da ćete donijeti odluku koja će biti najracionalnija i odabrati model koji predstavlja idealan sklad kvaliteta, pouzdanosti, potrošnje i komfora.

Ostalo je samo da sve lijepe trenutke koje život sa sobom nosi zabilježite i sačuvate od zaborava na sigurnom mjestu. Savremena oprema je tu da nam olakša navedeno, zbog čega je kupovina tehnike još jedna od čestih namjena ove vrste kredita. Ovo posebno dolazi do izražaja ako ste jedna od velikog broja osoba koje bez kvalitetnog računara, dobre kamere, fotoaparata i dodatne opreme ne mogu zamisliti izvršavanje svakodnevnih radnih obaveza. Stoga, odvojte vrijeme da razmislite da li je pravi trenutak za investiciju koja će se na kraju sigurno isplatiti.

Za kraj, budite na oprezu

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Važno je da znate da su u Crnoj Gori za davanje kredita ovlašćene isključivo banke, kao i to da, bez obzira na to za koju svrhu su vam potrebna dodatna finansijska sredstva, poštujete jedan od osnovnih principa, a to je da ukupan iznos vaših mjesečnih finansijskih obaveza ne smije preći 50% vaših primanja[/box]

Važno je da znate da su u Crnoj Gori za davanje kredita ovlašćene isključivo banke. Međutim, u posljednje vrijeme internetom kruže brojni oglasi anonimnih finansijera koji su, navodno, priznati u svijetu, a izuzetno su raspoloženi da vam riješe sve finansijske probleme bez mnogo procedure i po uslovima koji vam djeluju isuviše dobro da bi bili istiniti.

Ove oglase zapazićete kako na društvenim mrežama, gdje je broj prevara u posljednjih godinu dana porastao za 150% i u konstantnom je porastu, tako i ukoliko pretražujete pojmove poput „novčane pozajmice“. Kako da prepoznate oglase ovog tipa i kako da ne postanete žrtva internet prevare, pročitajte ovdje.

Uz razumno, savjesno i odgovorno ponašanje, sigurni smo da razloga za brigu neće biti i čvrsto vjerujemo da će sve ono što sanjate uskoro postati ono što živite. Bez obzira na to za koju svrhu su vam potrebna dodatna finansijska sredstva, ne zaboravite da poštujete jedan od osnovnih principa, a to je da ukupan iznos vaših mjesečnih finansijskih obaveza ne smije preći 50% vaših primanja. Za svu pomoć i eventualne nedoumice, bitno je da znate kome se uvijek možete obratiti ‒ Sveznaličinim kolegama, finansijskim savjetnicima u Erste banci.

Izvor: Erste banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *