Francuska usvojila porez za tehnološke kompanije

Francuski parlament usvojio je porez za tehnološke kompanije, nakon što je Senat, gornji dom parlamenta, odobrio konačnu verziju zakona.

Time je zvanični Pariz, kako ocjenjuje Reuters, pružio otpor Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koje su nešto ranije, po nalogu američkog predsjednika Donalda Trampa, otvorile istragu povodom francuskog plana oporezivanja digitalnih usluga.

Riječ je o troprocentnom porezu na prihode od digitalnih usluga ostvarenih u Francuskoj koji će važiti za kompanije sa zaradom od preko 25 miliona eura u toj zemlji i od 750 miliona eura širom svijeta, prenosi Reuters.

Porez bi trebalo da počne da se primjenjuje retroaktivno, od početka 2019. godine.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lajtizer objavio je u srijedu da će SAD pokenuti istragu o tome da li je francuski porez “diskriminatorski ili neodmjeren i da li opterećuje ili ograničava trgovinu SAD”.

Istraga bi mogla da dovede do uvođenja američkih carina ili trgovinskih ograničenja za francuske proizvode i da potencijalno eskalira u globalni trgovinski konflikt, prenosi Tanjug ocjene agencije.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer je, reagujući na istragu SAD, poručio da saveznici ne bi trebalo da nesuglasice rješavaju pretnjama, već na druge načine.

“Francuska je suverena zemlja i njene odluke o poreskim pitanjima su suverene, i to će i ubuduće biti tako”, poručio je Le Mer.

On je dodao da SAD i Francuska mogu da nađu rješenje, a ne da koriste prijetnje te da postignu dogovor o “pravednom oporezivanju” internet giganata.

Check Also

Otvorena renovirana ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj ulici u Podgorici

Nakon uspješno realizovanih radova na adaptaciji objekta i njegovom opremanju, ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *