Vlada sprema rebalans budžeta

Dodajte komentar

Vlada će predložiti rebalans ovogodišnjeg budžeta kojim je planirano dodatno zaduženje do 500 miliona eura, a taj novac će se trošiti naredne godine za stara dugovanja koja stižu na naplatu, saznaju Vijesti u izvršnoj vlasti.

Uz to, planiraju da uvećaju izdvajanje za državne garancije u iznosu od tri miliona eura.

Takav predlog izmjena državne kase juče je razmatran na sjednici Vladine Komisije za ekonomska pitanja (KEP).

U Vladi tvrde da su se na to odlučili da bi obezbijedili povoljnije uslove za pozajmice jer se naredne godine očekuje pogoršanje uslova na međunarodnom tržištu.

Više izvora tvrdi da državi nije potreban taj novac za ovu godinu, već će se koristiti naredne, a procjena je da je bolje da se sada zaduže po boljim uslovima za vraćanje dugovanja. Nije isključena ni mogućnost da se dio nove pozajmice usmjeri za ovogodišnje potrebe.

Ministarstvo finansija do sada je za 2019. pozajmilo preko državnih obveznica oko 142 miliona eura, dok je planirano da se emituje ukupno 190 miliona.

Prema Strategiji za upravljanje javnim dugom, naredne godine na naplatu dolazi oko 580 miliona eura obveznica koje je država izdala 2015. i 2016. godine.

Rebalansom planiraju da promijene član 14 ovogodišnjeg Zakona o budžetu kojim je, između ostalog, sada definisano da za potrebe refinansiranja i stvaranja rezerve, Vlada može, u 2019. godini, zaključiti kreditni aranžman sa finansijskim insitucijama, kroz emisiju obveznica na domaćem ili međunarodnom tržištu u iznosu do 250.000.000 eura, uz garanciju Svjetske banke (Policy Based Guarantee – PBG).

Prema saznanjima Vijesti, tom članu dodaju i dio do 500 miliona kroz emisiju obveznica i državnih zapisa na domaćem i/ili stranom tržišu.

Vlada će o tome u četvrtak odlučivati, a konačnu odluku donosi Skupština Crne Gore do kraja jula.

Ministar finansija Darko Radunović je početkom januara rekao Vijestima da u tom momentu ne vidi razloge da može doći do rebalansiranja budžeta, ali da se neće libiti da predloži rebalans, ako se za tim pojavi potreba.

– Rebalans budžeta nije, sam po sebi, znak nepažljivog ili površnog planiranja. U toku budžetskog perioda, mijenjaju se ambijentalne okolnosti. Pojavljuju se faktori koji nisu bili poznati i nisu se mogli predvidjeti pri sačinjavanju inicijalnog budžeta – kazao je Radunović, koji nije juče odgovorio na telefonske pozive Vijesti da objasni razlog izmjena državne kase u 2019.

Vlada je lani dva puta radila rebalans budžeta – prvi put za dodatno zaduživanje sa planiranih 296 miliona na 440 miliona, a nakon toga još jednim su granicu za pozajmice digli na 739 miliona.

Vijesti saznaju i da se predlogom rebalansa planira povećanje državnih garancija sa 83 na 86 miliona eura.

Nova tri miliona garancija za kredit dobiće Opština Ulcinj.

Ovogodišnjim budžetom Vlada je već odobrila garancije Regionalnom vodovodu, EPCG i Željezničkoj infrastrukturi.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *