PU za pola godine naplatila preko pola milijarde

Poreska uprava (PU) je od početka godine naplatila bruto iznos od 536,5 miliona eura, što je deset odsto više nego u istom periodu prošle godine. Iz PU je saopšteno da je od početka godine naplata bila sedam odsto viša od planirane. PU je u junu ostvarila bruto naplatu od 92,64 miliona eura, čime su plan naplate i ostvarenje iz maja prošle godine premašeni četiri, odnosno pet miliona eura.

– Posmatrajući polugodišnji period u strukturi naplate izdvajaju se ključne vrste prihoda kod kojih je rast zabilježen kako u odnosu na plan, tako i u odnosu na ostvarenje iz prošle godine, piše u saopštenju.

Bruto naplata poreza na dodatu vrijednost (PDV) za šest mjeseci ove godine iznosila je 118,43 mi liona eura, što je 13 odsto više nego prošle godine, a deset odsto iznad plana.

– Po osnovu poreza na dobit preduzeća ostvarena je bruto naplata od 56,08 miliona eura, što je deset odsto više nego u istom periodu prošle godine. Po osnovu doprinosa za obavezno osiguranje naplaćen je iznos od 242,06 miliona eura, što je 6,5 odsto više nego u prošloj godini i šest odsto iznad plana, istakli su iz PU na čijem čelu je Miomir M. Mugoša.

Naplata poreza na dohodak građana iznosila je 79,62 miliona eura, što je 11 odsto više nego prošle godine i 17 odsto iznad plana.

– Ostvarenje naplate koncesionih naknada od 19,58 miliona eura veće je u odnosu na prošlu godinu 11 odsto, dok je naplata poreza na promet nepokretnosti od 9,58 miliona premašila prošlogodišnje ostvarenje preko milion eura, piše u saopštenju PU.

Oni su kazali da ljetnji mjeseci predstavljaju najvažniji period za ostvarenje budžetskih prihoda, s obzirom na to da turističku sezonu obilježava značajno povećanje obima poslovanja, posebno u ugostiteljskom i uslužnom sektoru.

– Očekuje se da će se uz intenzivne aktivnosti tokom jula, avgusta i septembra naplatiti preko 300 miliona eura, precizirali su iz PU.

Check Also

Bogat praznični program u Ulcinju: Nastupiće Sergej Ćetković, Marko Luis, Ledri Vula…

Manifestacija “Sweet December” organizuje se u Ulcinju od 15. decembra do 10. januara. Zvučna muzička …

Leave a Reply

Your email address will not be published.