Kompjuter iz NASA Apollo misije na Mjesec reprogramiran da rudari Bitkoin

Među mnogim tehnološkim pomagalima koja su učestvovala u misiji spuštanja na Mjesec nalazio se i Apollo Guidance Computer koji je letio zajedno sa posadom.

U vrijeme kada su računari bili veličine frižidera, te čak zauzimali čitave prostorije, ovaj Apollo računar je težio tek nešto više od 31 kilograma, te je pored toga bio i jedan od prvih kompjutera u okviru kojeg su korišćena integrisana kola.

Tim kompjuterskih istoričara došao je do jednog Apollo Guidance modela i učinio ga funkcionalnim, i nakon toga došao na ideju da bi stari računar mogao da posluži za rudarenje Bitkoina, piše PC Press.

Danas se za rudarenje koristi specijalni hardver koji je sposoban da brzo izvede operacije koje digitalnom rudaru obezbjeđuju da bude dio procesa, i tako zaradi svoj djelić kripto-kolača.

Apollo Guidance Computer je prilično sporiji od toga, pa bi za rudarenje jednog Bitkoin bloka, kako tvrde eksperti, bilo potrebno nezamislivo mnogo vremena, što je razumljivo budući da se radi o opremi koja je nastala prije čitavih 50 godina. Tako je rudarenje postalo dio Apollo zaostavštine, ali samo kao eksperiment, budući da prastari modeli nisu u stanju da konkurišu novoj opremi koja se proizvodi specijalno za rudare.

Ovo nije prvi put da je ovaj tim pokušao da implementira Bitkoin rudarenje u prastaru tehnologiju, te su prije nekoliko godina slično učinili sa starim IBM 1401 računarom koji je proizveden sredinom šezdesetih godina prošlog vijeka, ali je mašina bila sporija i od Apollo Guidance računara.

Check Also

UNIQA grupa: Preliminarna dobit za 2020. veća od očekivane uprkos COVID-19

UNIQA je zaključila  2020. godinu, koju je obilježio COVID-19, nadmašivši očekivanja iz aprila 2020. Međutim, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *