Porast cijena nafte

Dodajte komentar

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 65 USD, budući da su smanjeno snabdijevanje iz vodećih proizvođača i napetosti na Bliskom istoku nadjačale strahovanja od posljedica američko-kineskog trgovinskog sukoba.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 33 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,44 USD, dok se na američkom barelom trgovalo po 26 centi višoj cijeni, od 57,92 USD, prenosi Hrportfolio.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici uključujući Rusiju dogovorili su prošle sedmice da će produžiti sporazum o smanjenju snabdijevanja do marta.

Trgovci su se posebno fokusirali na izjave neimenovanih izvora da je ruska proizvodnja početkom jula pala blizu najnižih nivoa u tri godine zbog smanjenih isporuka iz najvećeg proizvođača Rosnefta.

Vijest o manjoj ruskoj proizvodnji nadovezuje se na zagađenje pošiljki koje se naftovodom Družba isporučuju u Europu.

Podršku cijenama nafte pružila je i sve veća napetost između Irana i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), zbog koje su se dvije zemlje našle na ivici oružanog sukoba. U junu je američki predsjednik Donald Trump u posljednji trenutak otkazao vazdušne napade nakon iranskog obaranja američkog drona.

EU je pozvala Iran da prestane s obogaćivanjem urana, a time i s kršenjem sporazuma o nuklearnom programu iz 2015. godine. SAD su jednostrano istupile iz tog sporazuma još prošle godine.

Naftna tržišta podupiru i očekivanja da će najnoviji izvještaji iz SAD-a pokazati pad zaliha nafte u prošloj sedmici. Analitičari procjenjuju da su se zalihe smanjile 3,6 miliona barela.

Značajniji rast cijena koče strahovanja da će trgovinski rat između SAD-u i Kine ugroziti svjetski ekonomski rast. Predstavnici dva vodeća potrošača nafte u svijetu ponovo će pregovarati ove sedmice, iako je malo znakova da su se razlike u stavovima u međuvremenu smanjile.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 64,72 USD, te je porasla 1,17 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *