Pada prodaja automobila na najvećem svjetskom tržištu

Prodaja automobila u Kini pala je u junu za 9,6 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, objavila je najveća kineska asocijacija iz oblasti auto-industrije.

To je 12. uzastopni mjesečni pad prodaje na najvećem svjetskom tržištu automobila, prenosi agencija Rojters. Prodaja je pala na 2,06 miliona vozila, saopštilo je Kinesko udruženje proizvodjača automobila.

Najnoviji podaci dolaze poslije pada prodaje od 16,4 odsto u maju i od 14,6 odsto u aprilu, kao i nakon podatka da je lani zabilježen prvi godišnji pad još od 90-ih godina prošlog vijeka, a dolazi kao rezultat usporavanja privrednog rasta i trgovinskog rata Kine sa SAD.

Prodaja automobila u prvoj polovini ove godine pala je za 12,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, na 12,3 miliona vozila. Međutim, prodaja hibridnih i električnih vozila nastavila je da raste, zabilježivši povećanje od 80 procenata u junu na 152.000 vozila, čime je broj tih prodatih vozila u prvom polugodištu dostigao 617.000 jedinica, što je skok od skoro 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Usporavanje privrede i trgovinski rat Kine sa SAD smatraju se glavnim krivcima za dugotrajan pad prodaje automobila, ali u skorije vrijeme, najveći dio krivice pripisuje se novim propisima o emisiji štetnih gasova u 15 gradova i pokrajina, koji učestvuju sa više od 60 odsto u prodaji automobila u Kini.

Izvor: B92

Check Also

ECB danas podiže kamate: “Sigurna još dva povećanja”

Da li će i za koliko referentne kamatne stope biti ponovo podignute, Evropska centralna banka …

Leave a Reply

Your email address will not be published.