“Još nije kasno da se Komercijalna proda na berzi”

Država još uvjek ima vremena da promijeni odluku, odustane od tenderske prodaje Komercijalne banke i pređe na prodaju putem javne ponude na berzi, ocjenjuje za najnoviji broj “Svijeta osiguranja” Branislav Jorgić, vlasnik Jorgić brokera.

„Izbor između tenderske prodaje i javne punude na berzi je izbor između zavisnosti od stranog kapitala i očuvanja suvereniteta nad bankarskim sistemom Srbije”, kaže Jorgić povodom tenderske prodaje Komercijalne banke koja je u toku.

Kako kaže, potrebno je odustati od prakse nuđenja državnog vlasništva tj. imovine svih građana Srbije ekskluzivno stranim ili izabranim domaćim investitorima.

Ravnopravnom prodajom na berzi svim investitorima, ostvariće se mobilizacija domaće štednje, maksimalizacija tržišne cijene akcija, disperzija vlasništva,  postavljanje profesionalne uprave i isključenje pogubnog partijskog uticaja na poslovanje Komercijalne banke banke, ocjenjuje on.

U takvim okolnostima uprava Banke će morati da podigne javnost rada, a rezultati poslovanja će bili izloženi sudu investicione javnosti.

Jorgić kaže da je dobar primjer privatizacije bankarskog sistema Mađarska koja je izvršila privatizaciju OTP banke putem javne ponude akcija preko berze, ali nijedan pojedinačni investitor nema više od devet odsto vlasništva. Postavljena je profesinalna uprava, efikasnost poslovanje je podignuta, a OTP banka je kapitalno ojačala putem prodaje novih akcija.

Rezultat tako reorganizovane OTP banke, između ostalog, jeste i ulazak na tržište Srbije i akvizicija Zepter banke, Niške banke, Vojvođanske banke i Societe General banke – Srbija, dodaje Jorgić.

Prema njegovim riječima, bankarski sistem i tržište kapitala su krvotok svake ekonomije, a bez konkurentnog i efikasnog bankarskog sistema i razvijenog tržišta kapitala nije moguć razvoj ekonomije jedne države.

Iz ovog razloga važno je na koji način se država Srbija opredijelila da izvrši prodaju državnog paketa akcija Komercijalne banke ad – Beograd, zaključuje je Jorgić.

Check Also

Od 19. jula počinju letovi između Luksmeburga i Crne Gore

Od 19. jula počinju letovi između Luksemburga i Tivta, saopšteno je iz Aerodroma Crne Gore …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *