EK smanjila prognozu privrednog rasta eurozone

Evropska komisija smanjila je danas prognozu privrednog rasta eurozone za narednu godinu, navodeći da neizvjesnost u vezi sa trgovinskom politikom SAD predstavlja veliki rizik po 19-člani blok.

U najnovijim kvartalnim ekonomskim projekcijama, EK je srezala i svoju procjenu inflacije, predviđajući da će ona i dalje biti daleko od cilja Evropske centralne banke (ECB) od nešto ispod dva odsto.

Komisija je potvrdila svoje ranije predviđanje da će privredni rast eurozone usporiti ove godine na 1,2 odsto sa prošlogodišnjih 1,9 odsto, ali je srezala procjenu za narednu godinu na 1,4 odsto sa 1,5 procenata koliko je prognozirala u maju, prenosi Rojters.

Rizici po eurozonu su se povećali, navodi se u izvještaju Komisije, i dodaje da oni uglavnom proističu iz “pojačane neizvjesnosti” u vezi sa trgovinskom politikom SAD, budući da Vašington i dalje prjieti uvođenjem kaznenih tarifa na širok spektar proizvoda iz EU.

Slabiji ekonomski izgledi uticali su i na obaranje inflacionih očekivanja, saopštila je Komisija, koja je smanjila procjenu inflacije na 1,3 odsto za ovu i sljedeću godinu sa prethodno prognoziranih 1,4 odsto za obje godine.

Komisija je potvrdila da je ekonomsko usporavanje u eurozoni uglavnom uzrokovano sporijim rastom u Njemačkoj, najvećoj ekonomiji eurozone, i u Italiji, trećoj po veličini.

Privredni rast Njemačke će usporiti na 0,5 odsto ove godine, nakon što je dostigao stopu od 1,4 odsto 2018. godine, procijenila je Komisija. Očekuje da će se njmačka privreda vratiti rastu od 1,4 odsto naredne godine, što je, ipak, manje od 1,5 odsto koliko je Komisija ranije predvidjela.

Prognoze za Italiju ostale su nepromijenjene, što znači da će njena ekonomija imati najslabiju stopu rasta u čitavoj EU. Komisija očekuje da će njen rast naredne godine ubrzati na 0,7 odsto, ali će, uprkos tome, ostati najsporiji u bloku.

Kada je riječ o cjelokupnoj EU, Komisija predviđa rast 28-člane Unije od 1,4 odsto u ovoj godini, i od 1,6 procenata u narednoj, što je nepromijenjeno u odnosu na raniju projekciju, dok će inflacija u ovoj godini iznositi 1,5 odsto, a u 2020. će biti 1,6 odsto, što je niže u odnosu na prethodnu projekciju od 1,6 i 1,7 odsto respektivno.

Check Also

Crnogorski Telekom prvi u Crnoj Gori predstavlja eSIM tehnologiju

Crnogorski Telekom nastavlja sa predstavljanjem svjetskih digitalnih trendova u Crnoj Gori, čijim razvojem i uvođenjem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *