Luštica development traži da sama isporučuje struju

Dodajte komentar

Kompanija Luštica Development podnijela je početkom juna Regulatornoj agenciji za energetiku (RAE) zahtjev za sticanje statusa zatvorenog distributivnog sistema kojim bi se tom preduzeću omogućila samostalna isporuka struje za objekte na tom području.

Postupak po tom zahtjevu je, kako su kazali Dnevnim novinama u RAE, u toku.

“Zatvoreni distributivni sistem električne energije omogućava distribuciju električne energije na geografski ograničenom području i to za posebne namjene. Prvenstveno, to su kompleksi na tom području kod kojih postoji integracija rada ili proizvodnih procesa, trgovinskih ili uslužnih djelatnosti”, objasnili su u RAE.

Luštica Development, vlasništvo švajcarskog Orascoma, gradi kompleks Luštica Bay na istoimenom poluostrvu na Crnogorskom primorju. Ukoliko RAE Luštici odobri status zatvorenog distributivnog sistema, to bi značilo da će ta kompanija, umjesto preko CEDIS-ove infrastrukture, samostalno isručivati struju za sve navedene objekte.

Institut zatvorenog distributivnog sistema je u Crnoj Gori uveden prije tri godine i od tada je utvrđen samo za sistem u vlasništvu tivatske kompanije PM Power, koja distribuira struju za turistički kompleks Porto Montenegro.

Zahtjev UNIPROM-a u toku

Na pitanje da li je postupak po zahtjevu nikšićke kompanije UNIPROM za utvrđivanje statusa zatvorenog distributivnog sistema riješen, u RAE navode da je u toku.

“Vrši se prikupljanje nedostajuće dokumentacije za utvrđivanje statusa koja je propisana Zakonom o energetici i Pravilima za utvrđivanje statusa zatvorenog distributivnog sistema električne energije”, kazali su u RAE.

Ukoliko se taj status utvrdi, UNIPROM će struju isporučivati Kombinatu aluminijuma i ostalim prerađivačkim kapacitetima u svom vlasništvu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *