Gdje će se zaposliti 18.000 otpuštenih radnika Deutsche Banke?

Njemačka “Dojče banka” je pokrenula masovan “remont” svog poslovanja, “rezanjem” 18.000 poslova na globalnom nivou, što je još jedan udarac za već “poljuljanu” evropsku finansijsku industriju, piše “Biznis Insajder”. Za radnike te banke, to je velika briga jer će tražiti poslove na tržištu na kojem postoji inače manji broj pozicija.

Od 2008. godine, stotine hiljada radnih mjesta je prema pisanju ovog lista nestalo iz globalnih finansija, a mnoge od najvećih banaka nastavile su samo da smanjuju broj radnih mjesta, zahvaljujući razvoju automatizacije i tehnologije.

Njemačka “Dojče banka” juče je otpustila radnike u ograncima u Aziji i Australiji, a direktor londonskog ogranka “Dojče banke” Kristijan Suing izjavio je da će biti ukidanja radnih mjesta i u Londonu i Njujorku.

Pogoršanje

Evropske regulative donijete prošle godine primorale su srednje i regionalne banke da se fokusiraju na svoje osnovne djelatnosti, tvrdi “Greenwich Associates”, prenosi Blic.rs.

“Blumberg” je izvijestio da je broj zaposlenih u investicionom bankarstvu opao u 2018. godini, petu godinu za redom, a čak i fond koji je nekada radio za “Dojče banku” bio je primoran da smanji regrutovanje.

Neimenovani sagovornik “Biznis Insajdera” tvrdi da je “lov” drugih institucija na najveće talente iz “Dojče banke” obavljen mnogo prije jučerašnjih otkaza. Svaki radnik koji uspije da se vrati na svoje radno mjesto biće suočen sa smanjenjem plate.

U Evropi, sudar ove pojave smanjenja radnih mjesta sa Bregzitom će sigurno dovesti do velikih otkaza u Londonu.

Ali, kako kaže “Biznis Insajder”, to možda neće biti propast za sve radnike koji odlaze iz “Dojče banke”.

Dok je trenutno “brutalno” vrijeme za traženje novog posla, Jozef Leung iz jedne firme za zapošljavanje kaže da bi restrukturiranje Dojče banke moglo da omogući drugim bankama odmrzavanje zapošljavanja.

“Postoji dosta kvalitetnih ljudi koji će sada otići iz ‘Dojče banke’. Pametni će sagledati šta imaju i kako mogu primiti neke od tih ljudi”, rekao je Jozef Leung.

Njemački bankarski gigant suočen je sa dugoročnim problemima, uključujući profitabilnost određenih operacija i pad cijene akcija. “Dojče banka” je u nekoliko navrata pokušala sa reorganizacijom poslovanja, uključujući i neuspjele razgovore o spajanju sa “Komercbankom” u aprilu.

Check Also

Merkel: Teška zima je pred nama, ali i ona će jednom proći

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u četvrtak u obraćanju Bundestagu građane Njemačke da ustraju …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *