Balkan za EU rasadnik jeftine radne snage

Dodajte komentar

Uprkos dobrim namjerama i lijepim željama, proces proširenja EU na zapadni Balkan zapao je u krizu, dijelom zbog zamora proširenjem unutar EU, Brexita i problema unutar same EU, a dijelom zbog sporosti provođenja reformi i rasprostranjene korupcije u samom regionu, pišu njemački mediji, ocjenjujući nedavno završeni samit u Pozdanu u okviru Berlinskog procesa.

Njemački najugledniji politički magazin “Spiegel” podsjeća da je Berlinski proces iniciran od strane Njemačke prije pet godina, a da je u međuvremenu dobio na značaju kada su se priključile još neke zemlje EU poput Austrije, Francuske, Italije i Velike Britanije. Cilj inicijative, prema listu, jeste poslati signal da je za EU proširenje važno, a istovremeno se željelo, kako podsjeća “Spiegel”, podstaći regionalnu političku i privrednu saradnju.

“Nakon pet godina rezultati su razočaravajući. Ono što je postignuto svodi se na povezivanje mladih i ukidanje rominga u mobilnoj telefoniji do 2021. godine. Inicijativa da se poradi na rješavanju ratnih zločina je propala, a investicioni infrastrukturni projekti nisu realizovani”, naglašeno je u članku.

List piše da je samo Sjeverna Makedonija na tragu postizanja više demokratije i pravne države, dok su ostale države, kako je istaknuto, veoma korumpirane. I unutar Srbije i Kosova ističe da su na djelu nedemokratski procesi, a da su odnosi između Beograda i Prištine na najnižem nivou u protekloj deceniji. Za Albaniju i BiH se ističe da su u sve dubljoj državnoj krizi, a za Crnu Goru tvrde da je već godinama nepokolebljiva autokratija.

“Privredno, region jeste povezan s EU, ali jednostrano. Za EU to je region jeftine radne snage s visokim tržišnim deficitom i tržište za robne viškove”, ističe “Spiegel”.

Autor takođe ističe da je potrebno otvoriti evropske strukturne fondove prema regionu i povećati udio grantova u ukupnim programima, kako bi se spriječio odliv radne snage u potrazi za boljim poslom i radnim uslovima.

“Ako bismo bili cinični, mogli bismo reći da je ovo jedini uspjeh Berlinskog procesa – za Njemačku. Na hiljade visokokvalifikovanih radnika svake godine napušta region zapadnog Balkana. Većinu njih je ciljano privukla Njemačka”, navodi se u članku.

ARD, njemački javni radio-televizijski emiter, u prilogu za dnevnik poslije samita zaključuje da je uprkos podršci Poljske i ohrabrujućim riječima kancelarke Angele Merkel jasno da će proces priključenja EU biti jako dug.

Dopisnica ARD-a objašnjava da je Poljska zainteresovana za proširenje kako bi se suzbio uticaj Rusije i drugih zemalja, ali i zbog bliskih kulturoloških i civilizacijskih odnosa. Dopisnica Druge njemačke javne televizije ZDF iz Varšave piše da je jedan od ciljeva Berlinskog procesa region odvojiti od zemalja poput Rusije, Turske ili islamskih zemalja i Kine. Uprkos milijardama koje je EU uložila u region, istaknuto je da korupcija i zloupotreba evropskog novca torpediraju ove napore.

Izazovi u procesu su, kako je naglašeno, nehomogenost zemalja i međusobna udaljenost koja korijene vuče iz ratnih sukoba devedesetih godina prošlog vijeka i etničkih razmirica i sukoba koji prožimaju region.

“Radi se o tome da zemlje regiona drže blizu, kako ne bi tražile druge partnere. Zemljama je ponuđena evropska perspektiva, iako je to proces koji će trajati veoma dugo”, naglašeno je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *