Smjena guvernera oborila tursku liru za dva procenta

Dodajte komentar

Turska lira oslabila je danas za dva procenta prema dolaru nakon što je predsjednik Tajip Erdoan smijenio guvernera centralne banke.

Kurs lire prema dolaru trenutno je 5,762, a u jutros je u jednom trenutku bio 5,8245, pošto investitori strahuju od posljedica Erdoanove odluke i uticaja na nezavisnost centralne banke.

Lira je ove godine oslabila za oko osam procenata, nakon što je prošle godine izgubila 30 odsto vrijednosti. Glavni indeks turske berze umanjen je danas za 1,5 odsto, a bankarski sektor oslabio je za 2,3 procenta.

Analitičar Jusuf Kavak iz kompanije “Isik sekjuritis” rekao je da očekuje da će centralna banka dodatno smanjiti osnovnu kamatnu stopu na sastanku 25. jula.

Guverner centralne banke smijenjen je samo nekoliko dana prije nego što Turska treba da primi isporuku ruskog odbrambenog protivvazdušnog sistema, što bi moglo da izloži liru dodatnom pritisku.

Guverner Murat DŽetinkaja, čiji je mandat trebalo da traje do 2020. godine, smijenjen je, a na funkciju je imenovan njegov dosadašnji zamjenik Murat Ujsal, navodi se u predsjedničkom ukazu koji je objavljen u službenom glasniku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *