Novi trend u Japanu: Iznajmljivanje automobila, ali ne za vožnju

Dodajte komentar

Japanske kompanije za iznajmljivanje automobila otkrile su novi trend iznajmljivanja vozila za dremku ili ručak. Zbunjeni zbog toga što mnogi od njihovih iznajmljenih automobila nisu prešli nikakvu kilometražu, japanske rent a car firme bile su iznenađene otkrićem da mnogi njihovi korisnici automobile koriste kao mirno mjesto za bijeg od problema i stresa svakodnevnog života.

Umjesto da koriste automobil koji su rezervisali da bi se odvezli od tačke A do tačke B, mnogi korisnici zapravo samo žele privatni prostor na sat ili dva.

Orix Auto Corp i Times24 Co, jedne od najvećih japanskih firmi za iznajmljivanje automobila, shvatile su ljeta 2018. godine da čak jedan od osam njihovih iznajmljenih automobila ne odlazi nigdje, nakon što su rezervisani i plaćeni.
Anketa korisnika pokazala je da su neki rezervisali automobil kako bi mogli da odspavaju za vrijeme pauze za ručak, daleko od očiju svojih šefova.

Jedan biznismen je priznao da mu je više odgovaralo da radi iz automobila i da je na prednjem sjedištu postavljao „kancelariju“.

Drugi korisnik je ostavio torbe u automobilu kada nije mogao da pronađe slobodan ormarić na željezničkoj stanici pa je morao negdje da ostavi svoj prtljag.

Jedan maltretirani muškarac rekao je da je iznajmio automobil kako bi mogao da sjedne i na miru pojede svoj ručak.
Većina korisnika koji ne voze automobil rekli su da su ih iznajmili jer su udobni i jeftini 400 jena (oko 3,5 eura) za 30 minuta i dostupni su 24 sata dnevno.

Slična studija koju je sproveo NTT Docomo, takođe rent a car firma, otkrila je da, iako većina ljudi koji nisu nigdje vozili koriste automobile za dremku, neki su takođe htjeli da ih koriste kao mjesto za upoznavanje prijatelja ili kao mirno mjesto za gledanje televizije.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *