Bankarski sistem u plusu 26 miliona

Dodajte komentar

Bankarski sistem u Crnoj Gori stabilan je i bilježi pozitivan rezultat, dok nekvalitetni krediti više nijesu sistemski već rizik pojedinih banaka, saopštila je direktorica Sektora za finansijsku stabilnost, istraživanja i statistiku Centralne banke (CBCG) Marija Mitrović Mijatović. Ona je na sjednici Odbora udruženja bankarstva i drugih finansijskih organizacija i osiguranja Privredne komore (PKCG) kazala da bankarski sistem bilježi pozitivan rezultat od 26 miliona eura, dok je bilansna suma u maju iznosila 4,3 milijarde eura, što je 0,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Kako prenosi Mina, ukupan kapital banaka na kraju aprila iznosio je 527 miliona eura, što je rast od 2,7 odsto. Ukupno odobreni krediti banaka iznosili su 2,94 milijarde eura, dok su nekvalitetni znatno smanjeni i iznose 139,6 miliona eura, odnosno 4,7 odsto ukupnih.

– CBCG više ne posmatra nekvalitetne kredite kao sistemski već kao rizik pojedinih banaka, rekla je Mitrović Mijatović na sjednici održanoj u petak.

Depoziti u bankama u maju su iznosili 3,3 milijarde eura, dok su kamatne stope u padu, ali i dalje iznad prosjeka regiona.

Mitrović Mijatović je saopštila da je CBCG prognozirala privredni rast za ovu godinu u rasponu od 2,5 odsto do 3,2 odsto, što je usaglašeno sa projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske komisije.

Ona je navela da je u prvih pet mjeseci ove godine zabilježen pad u prerađivačkoj i elektroindustriji, a rast u sektoru vađenja rude i kamena, proizvodnje metalnih proizvoda, turizma i građevinarstva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *