Njemačka širom otvara vrata za IT radnike sa Balkana

Dodajte komentar

Zbog velikog manjka radne snage, Njemačka je usvojila zakon koji olakšava radnicima iz zemalja koje nisu članice EU-a zapošljavanje, posebno za IT profesionalce.

Najveća evropska ekonomija suočava se sa stvarnim nedostatkom radnika. Procjenjuje se da je trenutno Njemačkoj nedostaje više od 1.200.000 srednje i visokokvalificiranih stručnjaka, od kojih čak 55.000 u IT sektoru.

Kao rezultat toga, Bundestag je usvojio zakon koji stupa na snagu 1. januara 2020. godine, a koji omogućava lakšu migraciju kvalificirane radne snage iz zemalja izvan Unije. To znači da će postupak dobivanja radne dozvole za tražitelje posla s Balkana biti znatno jednostavniji i lakši. Svako tko želi izgraditi svoju IT karijeru izvan granica svoje zemlje također je ohrabren činjenicom da se primjenjiva IT znanja i vještine, kao i znanje stranog jezika, mogu prevladati za 12 mjeseci kvalitetnog obrazovanja.

U Njemačkoj se nadaju da će, uz novi zakon i visoke plaće, kao i kvalitetnim uvjetima u ovom sektoru privući IT stručnjake s Balkana. Naime, mlađi programer u Njemačkoj može zarađivati ​​44.000 eura godišnje, dok programeri s višegodišnjim iskustvom zarađuju 60.000 eura godišnje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *