Špediteri se žale na namete: Taksa skuplja od fakture

Dodajte komentar

Taksa koja se naplaćuje u slučaju izmjene pogrešnih podataka u jedinstvenoj carinskoj ispravi (JCI) predstavlja veliki trošak za privrednike, jer je često skuplja od fakture koja sa naplaćuje od uvoznika, ocijenjeno je na sjednici Odbora udruženja špeditera Privredne komore (PKCG).

Predsjednik odbora Saša Simonović kazao je da je ta taksa ponovo uvedena Zakonom o administrativnim taksama i da iznosi pet eura, kao i da predstavlja veliki trošak za privrednike koji se bave izradom carinskih deklaracija. Taksa se ne naplaćuje u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Albaniji, dok u Sjevernoj Makedoniji košta devet do deset eura, a u Bosni i Hercegovini (BiH) u slučaju kada je vozilo na carinskom terminalu 10,23 eura, a kad ga napusti 30,67 eura.

Prema podacima Uprave carina u maju su upućena 424 zahtjeva za izmjenu podataka u jedinstvenoj carinskoj ispravi.

Predstavnica Uprave carina Tatjana Vujisić smatra da taksa treba da ostane, jer je njena svrha da se smanje greške koje špediteri prave prilikom popunjavanja jedinstvene carinske isprave.

– Smatramo da ona ne predstavlja veliki namet špediterima. Cilj je da bude što manje grešaka, a onda će svima posao biti mnogo lakši kazala je Vujisićeva, prenosi Mina biznis.

Predstavnik Kapital trejda Rajka Mijatović navela je da greške koje špediteri prave ne utiču na obračun carina i najčešće se odnose na zemlju porijekla robe i tablice kamiona prevoznika.

– Taksa je dodatni pritisak na špeditere i trebalo bi da se utvrdi nivo greške za koji se ona naplaćuje, smatra Mijatovićeva.

Predstavnik Zenšpeda Branislav Zenović smatra da je odluka o uvođenju taksi opravdana, ali da treba razmotriti njihovu visinu. Predstavnik Zetatransa Darko Globarević rekao je da izvozne deklaracije iz inostranstva dolaze sa greškama, zbog čega smatra da nije u redu da se kažnjavaju špediteri.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *