Rastu evropske berze, S&P blizu rekorda

Američki indeks S&P 500 kretao se juče oko rekordnih vrijednosti, dok su indeksi u Evropi uglavnom bili na uzlaznoj putanji.

Trgovanje je bilo relativno mirno na tržištima širom svijeta uoči skraćenog trgovanja za američke berze i neradnog dana u četvrtak zbog državnog praznika SAD, Dana nezavisnosti, prenosi agencija AP.

U SAD, širi indeks S&P 500 je skočio za 0,1 odsto, a ako ostane na tako visokom nivou mogao bi da, sedmi put u ovoj godini, završi trgovanje na rekordnom nivou.

Industrijski indeks Dau DŽons je pao za dva poena ili manje od 0,1 odsto na 26.715 poena, dok je tehnološki Nasdak stagnirao.

Akcije na evropskim berzama su juče porasle, nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp izjavio da su trgovinski razgovori sa Kinom “već počeli” nakon njegovog sastanka sa kineskim predsednikom Si Đinpingom tokom vikenda.

Panevropski indeks Stoxx 600 je porastao za 0,4 odsto, prenosi CNBC.

Evropski indeks Euro Stoxx 50 je ojačao za 0,36 odsto, londonski FTSE 100 za 0,87 odsto, nemački DAKS za 0,09 odsto, francuski KAK 40 za 0,23 odsto, a španski IBEKS za 0,33 procenta, javlja njujorška agencija “Blumberg”.

Euro je ojačao za 0,1 odsto na 1,1297 dolara, što je njegov najveći rast u više od nedelju dana, a japanski jen za 0,3 odsto na 108,1 jena za dolar.

U Aziji, japanski indeks Nikei je napredovao za 0,11 odsto, a honkoški Hang Seng za 1,17 procenata.

Check Also

Istraživanje Erste banke pokazalo: Pandemija promijenila navike potrošača vlasnika kartica

Istraživanje Erste banke pokazalo je da su građani vlasnici kartica ove banke tokom epidemije korona …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *