“Radnika nema, jedini izlaz je uvoz radne snage iz Indonezije i Filipina”

Radne snage u turizmu nedostaje i to je problem koji će tek eskalirati. Kako zadržati i platiti dobrog radnika na crnogorskom primorju biće domaći zadatak za državu i ugostitelje za narednu sezonu, a problema je sada već na pretek.

Suvlasnik hotelske grupe Montenegro stars i predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja CTU Žarko Radulović za CdM kaže da imamo ozbiljan problem, te da je jedini izlaz da uvozimo radnu snagu iz Indonezije i Filipina.

On naglašava da je bilo jasno da će ove godine nedostajati radne snage, ali upozorava da će sljedeće godine problem biti još izraženiji.

“Svi zajeno treba da se zamislimo zašto je to tako. Evidentan je nedostatak radne snage , ali to nije slučaj samo kod nas. To muči u Hrvate.  Teško je riješiti ovu situaciju”, napominje Radulović.

On ističe da se primanja ne mogu povećati a da se ne ugrozi biznis. Šansa je, kako dodaje Radulović, da se smanje doprinosi, i da se to što se smanji kod doprinosa prebaci na plate.

“Ali nisam siguran da će to biti dovoljno. Ljudi očekuju mnogo više nego što je realno da mogu da prime”, napominje on.

Radulović napominje kako zbog svega ova ljetnja sezona trpi.

“Sljedeće godine nas čeka još veći problem.  Moramo da razmišljamo o uvozu radne snage.  Hrvatska je krenula sa Filipinima i Indonezijom. To moramo i mi da učinimo. Bez toga, mrka kapa za nas”, kazao je Radulović za CdM.

S ovim problemom suočava se i susjedna Hrvatska. Kako pišu tamošnji mediji, drastičan je nedostatak radne snage, a sljedeća godina mogla bi biti još dramatičnija.

Valja napomenuti da je veliki broj crnogorskih radnika u turizmu ove godine otišao da radi u Hrvatsku prvenstveno zbog značajno većih zarada.

Check Also

Objavljen spisak uparenih pripravnika i poslodavaca za 2019. godinu

Na portalu eUprave izašao je spisak pripravnika  koji su dobili mogućnost za učešće u Programu stručnog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *