Posle strmoglavog pada novi skok cijena nafte

Dodajte komentar

Jučerašnji pad cijena nafte je pokazao da odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika o produženju smanjenja proizvodnje “crnog zlata” nije bila dovoljna kako bi otklonila zabrinutost investitora zbog usporavanja globalne ekonomije.

Na najnoviji skok cijena su, kako navodi agencija Blumberg, uticali podaci koji su ukazali na veće smanjenje zaliha u SAD od očekivanog.

Cijena severmonorske nafte “brent” skočila je za 49 centi na 62,89 dolara za barel, dok je američka “laka” nafta za avgustovsku isporuku poskupela za 39 centi na 56,64 dolara za barel.

Cijene obije vrste nafte pale su juče za više od 4,0 odsto, usljed zabrinutosti zbog usporavanja globalne ekonomije.

OPEK i drugi proizvodjači, poput Rusije, dogovorili su se juče da produže dogovor o smanjenju proizvodnje nafte do marta 2020. godine, jer su uspjeli da prevazidju razlike u nastojanju da podupru cijene tog energenta.

Uoči današnjeg objavljivanja zvaničnih podataka američke vlade o zalihama u SAD, Američki institut za naftu (API) je saopštio da su zalihe smanjene za pet miliona barela prošle nedjelje, što je više od očekivanog pada od tri miliona barela.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *