IRF: Program podrške razvoju preduzetništva

Dodajte komentar

Investiciono – razvojni fond Crne Gore A.D., u saradnji sa Ministarstvom ekonomije-Direktoratom za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima i Zavodom za zapošljavanje Crne Gore, po osnovu programa za razvoj preduzetništva, realizuje nefinansijsku i finansijsku podršku radi poboljšanja uslova za razvoj preduzetništva u Crnoj Gori.

Kako kažu u ovoj Instituciji, cilj ove kreditne linije je pružanje podrške zainteresovanim licima koja planiraju da registruju sopstveni biznis. Na ovaj način će im se pružiti šansa da finansiraju mali biznis i isti učine dostupnim tržištu.

Investiciono-razvojni fond po ovom programu, korisnicima nudi kredite do 50.000 eura, uz kamatnu stopu 2,5% na godišnjem nivou, period otplate do 12 godina, uključujući grejs period do 4 godine.

Iz IRF-a objašnjavaju, da postoji povoljnost za subjekte koji projekte realizuju u opštinama sjevernog regiona i u opštinama koje su ispod prosječne vrijednosti indeksa razvijenosti u Crnoj Gori, pa za ovu ciljnu grupu, kamatna stopa iznosi 2,00 % na godišnjem nivou.

IRF može finansirati do 75% vrijednosti ukupne investicije predloženog projekta.

Osnovi cilj programa je podrška razvoju preduzetništva, dok su posebni ciljevi :

  • otvaranje novih radnih mjesta kroz podsticanje preduzetništva i započinjanja sopstvenog biznisa;
  • animiranje ciljnih grupa – mladih ljudi, žena, studenata, lica sa invaliditetom, itd. da sudbinu “uzmu u svoje ruke” i posvete se biznisu;
  • stimulisanje inovativnosti i kreativnosti mladih;
  • podsticanje daljeg rasta postojećih MSP

Kredit je namijenjen različitim ciljnim grupama: mladim ljudima (postojećim i budućim preduzetnicima i preduzetnicama) koji žele da razviju preduzetničke ideje, ženama koje žele da obezbijede egzistenciju i samostalnost osnivanjem sopstvenog biznisa, studentima koji su sposobni da otpočnu svoj biznis i prije završetka školovanja, fakultetski obrazovanim licima, kao i licima sa srednjom stručnom spremom, koja se nalaze na Zavodu za zapošljavanje, licima sa invaliditetom i sl.

Kompletan tekst sa detaljima i načinom prijave čitajte na sajtu IRF-a:

https://www.irfcg.me/me/2015-01-13-12-14-58/program-podrske-razvoju-preduzetnistva

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *