Život u zlatnom kavezu: Grad koji stanovnicima oduzima sve ako se odsele (video)

Dodajte komentar

Huaksi je nekada bio siromašno selo. Sada je najbogatije mjesto koje polaže veto na bogatstvo svog stanovništva.
Grad je smješten u pokrajini Jiangsu, Huaksi sadrži neboder na 72 sprata, tematski park, obilje luksuznih vila i nebo kojim kruže helikopteri. Broji oko 2000 stanovnika, a među njima nema siromaha. Na bankovnim računima mještani nemaju ispod 143 hiljade dolara i svi žive u vilama. S toga, grad ironično  ali i opravdano nosi naziv „Selo bogataša”.

Za život u izobilju ipak postoji pravilo: Ukoliko napustite grad, gubite sve što imate, piše National Geographic.
S obzirom na to da većina stanovnika radi 7 dana u nedjelji, jedino gdje mogu da potroše novac je njihov grad, u kom ne postoje ni kafići ni klubovi. Javni saobraćaj odvija se vazdušnim putem – helikopterima, tako da su stanovnici sela Huaksi za svega nekoliko minuta u okolnim gradovima.

Porijeklo bogatstva je nepoznato, a mediji u grad mogu da uđu jedino ako dobiju dozvolu. Zanimljivo je da je grad prije 30-ak godina ličio na prosječnokinesko selo, siromašno, sa svega 600 stanovnika. Poznato je da je u tom trenutku partijski zvaničnik Vu Renbao objavio plan koji će donijeti prosperitet selu. Ubrzo je osnovano nekoliko firmi koje su zaposlile stanovnike i od njih stvorile bogataše.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *