Ovo su najtraženija zanimanja u Švajcarskoj

Švajcarskoj nedostaje veliki broj zanatljija, koji su trenutno najtraženija radna snaga na tržištu rada.

Prema zvaničnim podacima, Švajcarskoj trenutno nedostaje 42.778 zanatlija, a preduzeća su raspisala ukupno 198.097 slobodnih radnih mjesta, podaci su koje je objavio portal “Jobćannel AG”.

Tako elektrotehnička firma iz Vintertura ne može da nadje elektroinstalatere i servisne tehničare. “Tržište je presušilo za ovu vrstu radne snage”, rekao je direktor Stefan Danev. On je kazao da je teško pronaći radnu snagu koja bi dugoročno popunila radno mjesto.

Već godinama najviše nepopunjenih radnih mjesta su zanatske djelatnosti. Primjera radi, trenutno se traži oko 4.000 elektromontera, 2.260 instalatera, 2.143 stolara, oko 1.500 zidara i molera. Švajcarska trenutno anallizira i uzroke nedostatka zanatlija, jer je nejasno da li je za to kriv položaj zanatlija u društvu ili digitalizacija. “Društvu očigledno značaj zanatlija nije dovoljno poznat”, rekao je Kristop Šer, direktor kompanije “Svistek”

On ističe da sve češće čuje od preduzeća sa kojima saradjuje da roditelji radije svoju djecu šalju na studije nego na izučavanje zanata. I Kristof Torman, predsjednik Centralnog savjeta zanatskog obrazovanja Švajcarske, smatra “akademizaciju” društva važnim uzrokom nedostatka zanatlija danas. “Zanatski poslovi danas imaju i problem zbog digitalizacije. Fokusiranje na računare i robotiku stavlja u drugi plan da iza tog stoji mnogo tehnike i zanatskog znanja”, rekao je Torman.

Matijas Engel iz Udruženja građevinskih majstora apeluje na švajcarske vlasti da ne šalju “pogrešne signale”, već da je važno da se ne podstiče samo gimnazijsko i univerzitetsko obrazovanje, već isto toliko i zanatsko obrazovanje. Broj radnih mjesta za zanatlije je rastao drastično od 2015. kada je nedostatak ovih profila iznosio 23.976. a danas dostigao 42.778.

Check Also

Interna revizija otkrila novu pronevjeru

Crnogorska komercijalna banka internom kontrolom otkrila je još jednu zloupotrebu u sistemu provjera ukazuje da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.