Wall Street

Novi rekord indeksa S&P 500

Američki berzanski indeksi su danas porasli, nakon dogovora SAD i Kine da se uzdrže od uvođenja dodatnih tarifa na svoje proizvode i nastave trgovinske razgovore.

Širi indeks S&P 500 je porastao za 1,0 odsto na istorijski maksimum, “probivši” prethodni rekord od 2.964 poena, prenosi CNBC.

Industrijski indeks Dau DŽons porastao je za 247 poena ili 0,9 odsto, zahvaljujući skoku deonica Intela i Epla, dok je tehnološki Nasdak skočio za 1,7 odsto.

Akcije proizvođača čipova su drastično porasle, pri čemu su dionice Skajvorks solušensa skočile za 7,1 odsto, a Majkrona za 6,6 procenata.

Akcije Kalkoma i Broadkoma su porasle za 3,3 odsto i 5,6 odsto, respektivno.

“Čini se da su tržišta zadovoljna kooperativnim tonom koji je proistekao sa sastanaka”, smatra Dan Deming, generalni direktor kompanije “KKM fajnenšel”.

Predsjednik SAD Donald Tramp i kineski predsjednik Si Ðinping dogovorili su se, na marginama samita G20 u Osaki, da neće nametati nove tarife na američke i kineske proizvode.

Britanski javni servis BBC prenosi da je cijena zlata, koje se često smatra sigurnim utočištem u vremenima neizvjesnosti, pala za dva odsto na 1.382 dolara po unci, što je najveći pad od juna 2018. godine.

Kao razlog za takav pad tržišni posmatrači navode optimizam povodom potencijalnog trgovinskog sporazuma između SAD i Kine, koji je prouzrokovao i skok akcija na evropskim berzama.

U Evropi, i britanski indeks FTSE 100 i njemački indeks DAKS porasli su za po 1,3 odsto, prenosi BBC.

“Zlato ima tendenciju da napreduje u vremenima zabrinutosti zbog privrednog rasta, nestabilnosti tržišta ili kada tržišta vjeruju da gube kontrolu nad događajima”, rekao je Ras Mold, investicioni direktor brokerske kuće “AJ Bel”.

Check Also

Azijska tržišta: Indeksi porasli na početku nedjelje

Na većini azijskih berzi cijene su dionica u ponedjeljak porasle, zahvaljujući nadi ulagača u danje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *