Koliko bi iPhone koštao da se proizvodi u Americi, a ne u Kini

Ako bi Apple odlučio da kompletno proizvodi iPhone u Americi, njegova cijena bi bila astronomska. Zapravo, stručnjaci procjenjuju da bi jedan iPhone koštao između 30.000 i 100.000 dolara.

I u pitanju nije greška u kucanju.

Zapravo, ako bi Apple odlučio da iPhone kompletno proizvodi u SAD, možda čak to uopšte ne bi ni uspio.

A u slučaju da ipak uspije da napravi ovu proizvodnu tranziciju, kapacitet bi iznosio svega nekoliko miliona uređaja godišnje.

Glavni problem ne odnosi se na skuplju cijenu rada u Americi, već je to lanac isporuke i razlika u potrebnim vještinama koje su potrebne kako bi se napravile stotine miliona iPhone uređaja vrhunskog kvaliteta.

Kako je izvršni direktor kompanije Tim Kuk izjavio, radnicima u SAD fale ključne vještine, a za njihovo sticanje potrebne su godine treninga i prakse.

A to je nešto na čemu je Kina ozbiljno radila u protekle tri decenije, dok su druge zemlje išle drugim pravcem i potpuno ih zanemarile.

Još jedan veliki problem jeste lanac isporuke, tačnije, brzina stizanja potrebnih materijal ai komponenti za sklapanje iPhonea.

Sedam od deset najvećih luka nalaze se u Kini.

Mali broj proizvedenih jedinica bi sigurno doveo do drastičnog skoka cijene koji bi iPhone pretvorio u luksuzni predmet koji bi bio proizvođen u tolikoj količini da bi bio dostupan za svega 1 odsto ljudi na planeti.

Samim tim, njegova cijena bi sigurno bila u rasponu od 30.000 do 100.000 dolara.

Check Also

Minimalna potrošačka korpa u oktobru iznosila 645,10 eura

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za oktobar ove godine iznosila je 645,10 eura. Od ukupne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *