Vlasnicima malih hidroelektrana 1,7 miliona eura od podsticaja

Dodajte komentar

Vlasnicima malih hidroelektrana (mHE) je od početka godine do kraja maja, po osnovu podsticaja za obnovljive izvore energije, isplaćeno 1,7 miliona eura, saopšteno je Dnevnim novinama u Crnogorskom operatoru tržišta električne energije (COTEE).

Prema podacima, u prvih pet mjeseci ove godine najviše je prihodovala beranska kompanija Hidroenergija Montenegro, kojoj je za tarife preko računa za struju ukupno isplaćeno 740.056 eura. Ona u svom vlasništvu ima elektrane Jezerštica, Bistrica, Spaljevići, Orah, Rmuš i Šekular.

Najviše struje u maju je proizvela mHE Bistrica od čijeg rada je Hidroenergija Montenegro prihodovala 93.200 eura.

“Firmi Kronor iz Podgorice je za mHE Jara i Babino polje od januara do kraja maja isplaćeno 431.907 eura”, naveli su iz COTEE.

Slijedi podgorička firma Hidrobistrica kojoj je za mini centralu Bistrica-Majstorovina od početka godine isplaćeno 195.550 eura, od čega najviše u maju, ukupno 71.164 eura.

Igma Energy-ju, koji hidroenergetske objekte Bradavac i Piševska rijeka ima na vodotocima u Andrijevici, isplaćena je naknada u iznosu od 171.535 eura, dok je kompanija Nord Energy, za struju proizvdenu iz mHE Šeremt, ostvarila 91.285 eura prihoda.

Od podsticaja na računima za električnu energiju najmanje je zaradila firma Sinergy, ukupno 79.625 eura, koja u vlasništvu ima mHE Vrelo.

Naknada za obnovljive izvore energije (OIE1) ukinuta je 1. juna zbog čega će, kako su najavili predstavnici Ministarstva ekonomije, računi za utrošenu energiju biti niži od 1,5 do pet odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *