Ovo su nove cijene u romingu

Dodajte komentar

Sporazum o sniženju cijena rominga između država regiona, koji danas počinje da važi, omogućiće građanima da po značajno nižim cijenama plaćaju te usluge i da uobičajenom potrošnjom isključe svaku mogućnost prekomjernog računa, ocijenio je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Milan Srzentić.

On je saopštio da sporazum, koji su u aprilu u Beogradu potpisali resorni ministri Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova, donosi benefite po pitanju značajnog dodatnog sniženja cijena, kao i teritorijalne ekstenzije primjene sporazuma.

SPORAZUM

Srzentić je podsjetio da je još od 2015. godine u četiri zemlje Zapadnog Balkana BiH, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori, na snazi sprovođenje sporazuma o sniženju cijena rominga, dok se sada toj grupi priključuju Albanija i Kosovo.

Građani će plaćati značajno niže cijene nego što je to do sada bio slučaj. Prema nekim našim kalkulacijama, cijene govornih odlaznih poziva će biti snižene u prosjeku 50 odsto u odnosu na ono što je to danas u ovim zemljama. Cijene SMS saobraćaja takođe će biti snižene negdje između 40 i 50 odsto, dok se najdrastičnije smanjenje odnosi na cijene korišćenja interneta i ono će iznositi blizu 90 odsto u odnosu na trenutne cijene kazao je Srzentić agenciji Mina biznis.

On je dodao da se svi ti procenti odnose na zemlje koje su već do sada bile u sporazumu, a kada su u pitanju Kosovo i Albanija, one će biti još značajnije snižene, s obzirom na to da su do sada bile na visočijem nivou. Sporazum podrazumijeva postepeno snižavanje cijena usluga rominga od danas i potpuno
ukidanje od 2021. godine.

– Od 2021. godine nikakve dodatne naknade za roming neće postojati. Plaćaćete u ovim zemljama cijene svih usluga kao kad se nalazite u matičnoj državi. U prelaznom periodu, operatori na one cijene koje plaćate u zemlji mogu da dodaju takozvane veleprodajne naknade objasnio je Srzentić. Prema njegovim riječima, to bi u slučaju govornih poziva značilo da na onu cijenu koju građani plaćaju u zemlji mogu da dodaju pet centi dodatnog fakturisanja.

– Svjesni smo da je taj model dosta kompleksan za implementaciju. Postoji mnogo domaćih tarifa koje sada treba pretočiti u roming tarife sa ovom dodatnom naknadom rekao je Srzentić.

CiJENA

On je dodao da je Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) donijela rješenje kojim od danas nameće operatorima da ustanove jednu jedinstvenu cijenu za usluge u okviru svoje mreže, za sve korisnike, bez obzira ko je pakete koriste, na koje će se onda dodavati naknada koja je definisana sporazumom.

– To u praksi znači da će cijene govornih poziva u ovim zemljama, kada otputujete na primjer u BiH kao građanin Crne Gore i zovete bilo koju od ovih šest zemalja, uključujući i Crnu Goru, biti između 7,8 i 8,1 centa. Ta cijena je do sada bila 19 centi precizirao je Srzentić. Cijena SMS-a će se kretati između 2,5 i 3,5 centi u zavisnosti od operatora, a ona je do sada iznosila šest centi.

– Cijena pristupa internetu u romingu koja je do sada naplaćivana po 19 centi po megabajtu biće 2,6 centi. Cijena dolaznog poziva je takođe snižena i ona iznosi četiri centa objasnio je Srzentić i dodao da su to cijene bez poreza na dodatu vrijednost.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *