Ovo su nove cijene u romingu

Sporazum o sniženju cijena rominga između država regiona, koji danas počinje da važi, omogućiće građanima da po značajno nižim cijenama plaćaju te usluge i da uobičajenom potrošnjom isključe svaku mogućnost prekomjernog računa, ocijenio je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Milan Srzentić.

On je saopštio da sporazum, koji su u aprilu u Beogradu potpisali resorni ministri Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova, donosi benefite po pitanju značajnog dodatnog sniženja cijena, kao i teritorijalne ekstenzije primjene sporazuma.

SPORAZUM

Srzentić je podsjetio da je još od 2015. godine u četiri zemlje Zapadnog Balkana BiH, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori, na snazi sprovođenje sporazuma o sniženju cijena rominga, dok se sada toj grupi priključuju Albanija i Kosovo.

Građani će plaćati značajno niže cijene nego što je to do sada bio slučaj. Prema nekim našim kalkulacijama, cijene govornih odlaznih poziva će biti snižene u prosjeku 50 odsto u odnosu na ono što je to danas u ovim zemljama. Cijene SMS saobraćaja takođe će biti snižene negdje između 40 i 50 odsto, dok se najdrastičnije smanjenje odnosi na cijene korišćenja interneta i ono će iznositi blizu 90 odsto u odnosu na trenutne cijene kazao je Srzentić agenciji Mina biznis.

On je dodao da se svi ti procenti odnose na zemlje koje su već do sada bile u sporazumu, a kada su u pitanju Kosovo i Albanija, one će biti još značajnije snižene, s obzirom na to da su do sada bile na visočijem nivou. Sporazum podrazumijeva postepeno snižavanje cijena usluga rominga od danas i potpuno
ukidanje od 2021. godine.

– Od 2021. godine nikakve dodatne naknade za roming neće postojati. Plaćaćete u ovim zemljama cijene svih usluga kao kad se nalazite u matičnoj državi. U prelaznom periodu, operatori na one cijene koje plaćate u zemlji mogu da dodaju takozvane veleprodajne naknade objasnio je Srzentić. Prema njegovim riječima, to bi u slučaju govornih poziva značilo da na onu cijenu koju građani plaćaju u zemlji mogu da dodaju pet centi dodatnog fakturisanja.

– Svjesni smo da je taj model dosta kompleksan za implementaciju. Postoji mnogo domaćih tarifa koje sada treba pretočiti u roming tarife sa ovom dodatnom naknadom rekao je Srzentić.

CiJENA

On je dodao da je Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) donijela rješenje kojim od danas nameće operatorima da ustanove jednu jedinstvenu cijenu za usluge u okviru svoje mreže, za sve korisnike, bez obzira ko je pakete koriste, na koje će se onda dodavati naknada koja je definisana sporazumom.

– To u praksi znači da će cijene govornih poziva u ovim zemljama, kada otputujete na primjer u BiH kao građanin Crne Gore i zovete bilo koju od ovih šest zemalja, uključujući i Crnu Goru, biti između 7,8 i 8,1 centa. Ta cijena je do sada bila 19 centi precizirao je Srzentić. Cijena SMS-a će se kretati između 2,5 i 3,5 centi u zavisnosti od operatora, a ona je do sada iznosila šest centi.

– Cijena pristupa internetu u romingu koja je do sada naplaćivana po 19 centi po megabajtu biće 2,6 centi. Cijena dolaznog poziva je takođe snižena i ona iznosi četiri centa objasnio je Srzentić i dodao da su to cijene bez poreza na dodatu vrijednost.

(Pobjeda)

Check Also

Ovo je najprodavaniji autmobil na svijetu

Najprodavaniji automobil na svijetu prošle godine bio je Toyota Corolla sa 1.236.380 prodatih vozila koji …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *