Izdanja zelenih obveznica premašila 100 milijardi dolara

Globalne emisije zelenih obveznica premašile su 100 milijardi dolara ove godine, a prvi put prekretnica je postignuta u prvoj polovini godine, saopštila je Inicijativa za klimatske obveznice.

Zelene obveznice rastuća su kategorija hartija od vrijednosti  s fiksnim prinosom, koje povećavaju kapital za projekte s ekološkim koristima.
Iako zelene obveznice čine mali dio cjelokupnog tržišta obveznica, one privlače sve više pažnje jer će zadovoljavanje ciljeva smanjenja emisija zahtijevati trilione dolara kapitala iz javnog i privatnog sektora.

Kumulativna emisija zelenih obveznica dostigla je skoro 107 milijardi dolara, prema Inicijativi za klimatske obveznice, neprofitnoj organizaciji sa sjedištem u Londonu.

Izdavanje je do sada dostiglo 100 milijardi dolara tri puta – posljednji put je bilo u septembru 2018. godine. Prognoze za konačni iznos emisija u ovoj godini kreću se od 180 milijardi do 250 milijardi dolara.

“Dosezanje 100 milijardi dolara u izdavanju zelenih obveznica treći put i to tako rano u godini je dobrodošlo. Međutim, globalni izazov za finansiranje klimatskih promjena je dostići 1 trilion dolara godišnje u zelenim investicijama početkom 2020. – rekao je Sean Kidney, izvršni direktor inicijative za klimatske obveznice.

Bivša šefica UN-a za klimu, Christiana Figueres, izjavila je kako bi finansijski sektor trebalo da dostigne 1 trilion dolara godišnje izdavanja zelenih obveznica do 2020. kako bi podržao međunarodne ciljeve za dekarbonizovanje ekonomije.

Do sada su ove godine najveće korporativne obveznice izdale francuska komunalna kompanija Engie u iznosu od 1,7 milijardi eura, korejska petrohemijska kompanija LG Chem s 1,6 milijardi dolara te industrijska i komercijalna banka Kine na 1,5 milijardi dolara.

Što se tiče zemalja, Francuska i Sjedinjene Države do sada su ove godine izdale najviše zelenih obveznica. Holandija je prošlog mjeseca pokrenula zelenu obveznicu vrijednu 6,7 milijardi dolara.

Check Also

Ziraat Banka uvećala kapital

Montenegroberza saopštila je da je Ziraat Banka koja se kotira na domaćoj berzi pod nazivom …

One comment

  1. Jeste li mislili trilion ili bilion? Razlika izmedju srpsko-hrvatskog i “kontinentalnih” jezika sa engleskim sto se brojeva tice je u tome sto je eng. billion = milijarda, a eng. trillion = bilion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *