Google povezuje Afriku i Evropu podmorskim kablom

Dodajte komentar

Google je u petak najavio postavljanje novog podmorskog kabla „Equiano“ koji će povezati Afriku s Evropom u sklopu planiranog proširivanja infrastrukture za rad u claudu.

Equiano će povezati Južnu Afriku s Portugalom. Ime je dobio po afričkom piscu Olaudahu Equianu koji je živio u 18. vijeku. U memoarima piše da je rođen u Nigeriji, a upravo će prema toj afričkoj zemlji vjerovatno biti postavljen prvi dio novog Googleovog kabla, trećeg međunarodnog kabla te kompanije.

Google će sam finansirati njegovo postavljanje, a posao su povjerili Alcatel Submarine Networksu. Ugovor je potpisan u četvrtom tromjesečju 2018. godine.

„Equiano će biti prvi podmorski kabl koji će uključivati optičko prebacivanje na nivou parova vlakana, umjesto tradicionalnog prebacivanja na nivou talasne dužine“, tumače u blogu.

U protekle tri godine već su uložili 47 milijardi dolara u poboljšanje svoje globalne tehnološke infrastrukture. Equiano je njihova četrnaesta investicija u segmentu podmorskih kablova na globalnom nivou.

Kompanija je u martu dovršila projekt „Curie“, postavivši prvi privatni interkontinentalni kabl koji je povezao Čile s Los Angelesom.

Prošle su godine najavili i projekt postavljanja 6.600 kilometara dugog podmorskog kabla Dunant koji će preko Atlantika povezivati Francusku i SAD. Njegovo puštanje u promet očekuje se u idućoj godini.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *