Dva načina na koja Buffet odlučuje da li je posao vrijedan ulaganja

Izgleda kao da se svake nedjelje pojavljuje novi startap u Silicijumskoj dolini koji najavljuje svoju javnu ponudu dionica (IPO) i mami na ulaganje. Ali, da li je kupovina dionica nove kompanije najbolja ideja, analizirao je CNBC, podsjećajući na osnovne ulagačke savjete “Proroka iz Omahe”.

Kada se govori o ulaganju, izvršni direktor kompanije “Berkshire Hathaway” Voren Bafet nema komlikovanu metodu za odabir onoga šta kupiti. Umjesto toga, jednostavno sledi nekoliko čvrstih smjernica. Nakon svega “osnove se neće promijeniti”, izjavio je za CNBC tokom jednog intervjua. “Nećete otkriti ništa novo o ulaganjima u sljedećih 50 ili 100 godina.”, potvrdio je.

Ovo su dva načina na koje Bafet odlučuje da je posao vrijedan ulaganja.

1. Kompanija ima dugoročnu vrijednost

Bafet traži kompanije koje će i dalje imati konkurentsku prednost decenijama, ne samo u ovom trenutku. “Niko ne kupuje farmu na temelju toga smatra li da će kiša doći iduće godine”, rekao je on. “Kupuju jer misle da je to dobra investicija tokom 10 ili 20 godina.”

Primjera radi,, kupio je “See’s Candies” s dugogodišnjim poslovnim partnerom Čarlijem Mungerom 1972. i potrošio je više od milijardu dolara na dionice Koka-Kole u 1988. godini – što se i ispostavilo kao dobra opklada. Dionice još uvjek posjeduje.

“Sastaviti portfolio kompanija čiji ukupni prihodi rastu tokom godina, pa tako i tržišna vrijednost portfolia”, napisao je Bafet u svom pismu dioničarima iz 1996. godine. “Ako niste voljni da posjedujete dionice 10 godina, nemojte ni razmišljati o tome da ih posjedujete 10 minuta.”

2. Razumije kako posao funkcioniše

Bafet ne stavlja novac u nešto što ne razumije. “Morate naučiti kako da vrednujete poslovanje i znati one koji su u vašem krugu kompetencija i oni koji su izvan njega”, rekao je Bafet.

To je zato što je ključno za investitore da mogu pouzdano procijeniti firme koje drže. “Inteligentno ulaganje nije složeno, iako je daleko od toga da se kaže da je to lako”, napisao je on u svom godišnjem pismu dioničara iz 1996. godine.

“Ono što investitoru treba jeste sposobnost ispravnog vrednovanja odabranih poduzeća. Imajte na umu riječ “odabrano”: ne morate biti stručnjak za svaku firmu ili čak za mnoge. Vi samo morate biti u stanju da procijenite kompanije unutar vašeg kruga kompetencija.

Veličina tog kruga nije jako važna; međutim, poznavanje njegovih granica je od vitalnog značaja. Važno je zapamtiti da ulaganje u tržište uvjek nosi rizik, a za mnoge ljude ulaganje u pojedinačna preduzeća nije najpametniji izbor. Prije donošenja važnih odluka treba da razgovaraei s pouzdanim finansijskim savjetnikom.

Check Also

Dobre navike koje vode do značajnih ušteda

„Ne mogu sada da mijenjam stil života“, „Toliko brige oko sitnica stvara mi pritisak“, „Sve …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *