Uvoz milijardu, izvoz 155 miliona

Dodajte komentar

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prvih pet mjeseci, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 1,16 milijardi eura, što je 3,3 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 155,3 miliona eura, što je 2,8 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Uvoz je bio viši 4,3 odsto i iznosio je 1,01 milijardu eura.

– Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 15,4 odsto i manja je u odnosu na isti period prošle godine piše u saopštenju.

To znači da je uvoz bio veći od izvoza skoro sedam puta.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu u iznosu od 41,7 miliona eura, koji čine obojeni metali 26,5 miliona eura i gvožđe i čelik 9,8 miliona eura.

U strukturi uvoza najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 239,5 miliona eura, od čega drumska vozila 83,1 milion eura, električne mašine, aparati i uređaji 40,8 miliona eura.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bi l i su Srbija sa 38,2 miliona eura, Mađarska 19,5 miliona eura i Bosna i Hercegovina 14,4 miliona eura.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 185 miliona eura, Njemačka 94 miliona eura i Kina 88,6 miliona eura.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine (CEFTA) i Evropskom unijom (EU).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *