U julu tender za ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja, investicija vrijedna 45 miliona eura

Dodajte komentar

Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić, tokom sastanka kojim je predsjedavao Đoko Krivokapić, odobrio je Odluku o investiciji za ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja Blok I. Procijenjena vrijednost investicije je 45 miliona eura.

“Nakon raspisivanja postupka javne nabavke, tokom jula, očekujemo interesovanje velikog broja renomiranih svjetskih kompanija kompanija sa iskustvom u realizaciji ovog projekta”, saopšteno je iz EPCG.

Odbor očekuje, ukoliko proces tenderskog postupka bude išao nesmetanom dinamikom, potpisivanje ugovora do kraja tekuće godine.

Realizacija projekta ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka TE Pljevlja, trebalo bi da bude u periodu 2019-2021 godine i omogućiće nastavak rada termoenergetskog kompleksa u Pljevljima (TEP-RUP) narednih 20 do 30 godina.

“Rekonstukciom će se obezbijediti ispunjavanje obaveza i poštovanje najstrožijih parametara zaštite životne sredine predviđenih najnovijom Odlukom EU 2017/1442 iz 2017.godine. Projekat obuhvata, zajedno sa revitalizacijom deponije Maljevac od 20 miliona eura, izgradnju sistema za odsumporavanje, sistema za denitrifikaciju, unapređenje rada elektrofilterskog postrojenja kao i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda”, ističu u EPCG.

Posebno naglašavaju da će uporedo sa ekološkom rekonstrukcijom, u roku od 12 mjeseci od potpisivanja ugovora, obezbjediti i izvor toplotne energije za toplifikaciju Pljevalja.

Podsjetimo da je Steag Energy Services GmbH iz Njemačke uradio Idejni projekat a nakon zaključivanja Ugovora sa Institutom za građevinarstvo doo Podgorica, urađena i revizija Tehničke dokumentacije Idejnog projekta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *